Op de podcast (2): Rondas

Rondas is een podcast van Klara en het is een kuitenbijter. Een hersenbijter, beter gezegd. Op wekelijkse basis heb je er een uurtje luisterplezier en minstens twee keer zoveel denkplezier van. Rondas is een programma over alles. Een programma over details uit de geschiedenis maar ook over zoiets breed als ethiek.

Ietwat slordig verpakt (vaak nog met het nieuws van de dag eraan vast) krijg je onderwerpen als daar zijn pilaarheiligen, het vroege Christendom, vuile compromissen vanuit het standpunt van de Joodse filosoof Avishai Margalit en psychotherapie voorgeschoteld. Om maar even in de laatste maanden te dwalen.

De gasten die Jean-Pierre Rondas aan tafel krijgt zijn niet de minsten. Als hij het over de Maddensdoctrine heeft, doet hij dat met Maddens en als hij de filosofie bespreekt van de genoemde Avishai Margalit, doet hij dat met de man zelf. Rondas is niet zo lullig dat hij daar een Nederlandstalige studiogast moet bijhalen omdat we het anders niet zouden begrijpen. Rondas vat samen wat de gast zegt en de hele redenering krijg je in het Frans, het Engels of het Duits te horen.

Een minpuntje misschien nog. Als het even mag. Rondas presenteert een programma waarin vaak meningen worden gegeven. Hij heeft het, dat is niet meer dan normaal, ook wel eens over de communautaire relaties binnen België. Het is dan een beetje jammer dat Jean-Pierre Rondas zijn eigen stellingnames niet verduidelijkt. Rondas is namelijk één van de ondertekenaars van het Gravensteenmanifest. En dat mag gerust een groep met een duidelijke boodschap worden genoemd.

Een abonnement op deze podcast vind je (XML) hier

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.