Open monument

Mensen vragen mij wel eens wat ik doe voor werk. Euhm, als ik het met een facebookstatus moet zeggen: het is ingewikkeld. Laat ons zeggen dat ik veel doe. Halftijds ben ik een ambtenaar, zoveel is zeker. Bij het VIOE (spreek uit view of vie-oe naar keuze), Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.

Komende zondag stond in dat kader met dik rood aangekruist in mijn agenda. Dan is het namelijk Open Monumentendag en het project waar ik op werk houdt open deur. In het Watlab in Borgerhout kan je kijken naar het onderzoek dat gedaan wordt op De Kogge (ook beschikbaar op twitter en blog), een middeleeuws handelsschip dat gevonden is in Doel toen men daar het Deurganckdok aan het bouwen was.

Eigenlijk vind ik dat behoorlijk spectaculair, die middeleeuwse planken, een 3D-tekenapparaat (geen brilleke nodig) een pollenmicroscoop en dendrochronologie. Serieus, mijn collega Kristof, de dendrochronoloog bestudeert die planken en kan soms tot op het seizoen zeggen wanneer die bomen gekapt zijn. Koen, de pollenspecialist vertelt aan de hand van zijn onderzoek waar de boot gebouwd en eventueel hersteld is. En je kan zelf meedoen en ook aan de kinderen is gedacht en alles.

Kudos trouwens voor de collega’s die mij tijdens mijn vaderschapsverlof kundig hebben gedepaneerd. Evelien, Natalie, Kris, Hans, Glenn, Veerle, ik weet niet wie nog, ik vind jullie de max!

Het Watlab zelf is anders ook wel eens de moeite om te zien. Ze zijn daar bezig aan een schaalmodel van de haven van Zeebrugge. Schaalmodel zoals in 39 bij 57 meter (geschatte afmeting na drie weken afwezigheid).

Kom gerust af, ik ga op bezoek in de voormiddag, als je zin hebt mag je me altijd rsvp’en hieronder of via de andere sociale mediakanalen die te uwer beschikking staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.