Open overheid nu?!

Godfried en de zijnen mailden me een tijd geleden. Of ik zin had om mee te brainstormen over de mogelijke relatie tussen overheid en sociale media? Vaneigens dat ik daar zin in heb. Zeker als de titel van het project open overheid luidt en er suggestief werd gekozen voor een .nu extensie voor de bijhorende blog.

Om de openheidsidee kracht bij te zetten werden ook mensen van buiten de overheid betrokken in de brainstorm. Feest en vuurwerk! Zo krijg je discussie en input. Zo krijg je een beeld van wat het is en wat het zou kunnen zijn. Zo hoor je voorbeelden uit binnen- en buitenland. Ervaringen uit gemeentebesturen en mensen van het federale niveau. Externe consultants en andere communicatiespecialisten.

Het buitenland staat op vlak van open overheden veel verder dan wij. Voor we in België een fix my street zullen hebben, is er nog een hele weg af te leggen (no pun intended). Dat kijken naar het buitenland is ook mijn grote vrees bij dit project. Als we nu starten met een project in het spoor van, dan zijn we binnen tien jaar nog aan het achtervolgen.

Zeker wanneer er op de werkvloer wordt gesproken van het afsluiten van sociale netwerken. Wanneer er een sociale firewall wordt opgetrokken tussen de burger en de overheid, dan vrees ik dat we met een eliteclubje hebben samengezeten.

Er zijn in dit land veel ambtenaren. Te veel zeggen sommigen. Laat ons van dat kwantitatieve voordeel gebruik maken om van de overheid een open huis te maken. Het is niet omdat de putten in de weg niet op het internet staan dat ze er niet zijn. Het is door klachten op te lossen dat de burger vertrouwen krijgt in de ambtenaar en daarmee in de overheid.

De eerste stappen zijn gezet. Het is een onvermijdelijk proces. De overheid moet zichzelf verantwoorden tegenover de belastingbetaler. Daarbij is alle begin van een échte open overheid goed. Vind ik.

Er is een goed team. En er is enthousiasme. We komen er wel met die overheid. Geef ons een paar jaar. Het is een tanker die gekeerd moet worden.

4 Comments

  1. Zouden we het niet beter hebben over overheden? LOkale besturen kunnen wat sneller bewegen en zaken in gang steken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.