Over autorijden

Vandaag diende ik mij om professionele redenen naar West-Vlaanderen te begeven. Antwerpen. Kortrijk. Raversijde. Damme. Brussel. Het beleid bij ons is duidelijk: openbaar vervoer tenzij je efficiëntiewinsten kan halen uit het gebruik van een personenwagen. Zulks was het geval.

De mij door de Vlaamse gemeenschap ter beschikking gestelde knalgele Citroën saxo was vandaag mijn trouwe gezel. Door hem en met hem en in hem cruisede ik langs autostrades en dacht ik na over autorijden, ruimtelijke ordening, de toekomst van de geschreven pers (en waarom we die term consequent door “gedrukte pers” moeten vervangen) en nog wat dingen zoals de inrichting van een tentoonstelling.

Het was lang geleden dat ik nog eens auto reed. Ik was vergeten hoe leuk ik het vind. Zo af en toe. Je kan je hersenen niet naar volle hoogte stuwen. De helft heb je nodig om de wielen binnen de lijnen te houden.

Zelf hou ik namelijk vooral van nadenken achter het stuur. Net niet diep genoeg nadenken om het verkeer niet te vergeten. Net diep genoeg om wat constructiefs bij elkaar te denken. Autorijden heeft op de rustige momenten iets van een roes waar je bij de minste geringste beweging van de metalen rivier uit ontwaakt.

Omdat ik niets kan opschrijven blijf ik niet eindeloos rondhangen. Gedachten springen op de meest onconventionele wijze ideeënstroom naar gedachtegang. Je gaat van de wereld naar een vlieg op een fractie van een seconde. Autorijden geeft een moment van zelfreflectie.

Soms schrik ik van mezelf. Wat een mens zoal flarden van gedachten oppikt en opslaat. Hoe die ineens toepasbaar en universeel zijn. Wat een mens ineens aan zichzelf herkent en erkent. Je vergeet natuurlijk ook alles. Die gedachten zijn er ergens wel, diep daarbinnen en ze rijpen stilletjes. Tot de volgende rit.

1 Comment

  1. Pingback: Tweets that mention over denken en autorijden: -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.