Over consequentie

Wij drinken thuis SPA. Dat is al lang zo. Plastic flessen. Men kan daar ecologische kanttekeningen bij maken. Er is een verklaring voor. Dat heeft met de aard van onze woonplaats te maken. Ik kan dat uitleggen.

Men kan daar marketingkanttekeningen bij maken. Daar ga ik me heden even over buigen. Het zit namelijk zo dat ze bij SPA wel eens van fles veranderen. Dat ze daar niet consequent in zijn en dat werkt op mijn systeem.

Wat is dat nu? Drie verschillende versies van etiketten, drie versies flessen, twee formaten. Vijf. Verschillende. Etiketten. Vijf. Op vijf flessen. Dat hou je toch niet voor mogelijk zeker?

Dan zet je dat mooi netjes naast elkaar en dan ben je even trouw aan het merk als een hond aan zijn baas, dan krijg je dit. En dan waren de literflessen van het bruisend water nog niet in huis. Die mooie rooie, weet je wel?

Dan is de vorige fles nog niet geïntroduceerd of je krijgt de volgende alweer in je winkelkarretje. Ik begrijp dat allemaal wel en de nieuwe zijn meestal mooier dan de vorige maar hoe moeilijk kan het zijn om een rooie, een blauwe en zo’n onbestemd groene fles te voorzien. Gewoon gelijktijdig introduceren. Eén fles, vijf of zes kleuren van etiketten. Klaar.

SPA, get your act together. Ein Wasser. Eine Flasche! Het is toch waar zeker.

11 Comments

 1. Als communicatiedirecteur van Spa wil ik hier graag op reageren. Ten eerste ben ik verheugd dat u een Spa-drinker bent en dus kiest voor een uniek zuiver natuurlijk mineraalwater van bij ons.
  We hebben inderdaad vorig jaar de flessen Spa Reine vernieuwd en introduceren vandaag in de winkels de nieuwe flessen Spa bruisend (intens bruisend en natuurlijk licht bruisend). Hiervoor zijn verschillende redenen voor waarvan de ecologische verbetering niet de minste is.

  Inderdaad, de rode fles Spa Barisart is nu vervangen door een transparante fles. Waarom ? Hoewel ze 100 % recycleerbaar zijn, werden rode flessen niet gerecycleerd in België omwille van onvoldoende aanbod. Spadel heeft altijd een luisterend oor geboden aan zijn stakeholders, heeft hierop adequaat gereageerd en heeft dan ook de rode kleur gewisseld voor een transparante pet die voortaan, net zoals alle andere flessen van het natuurlijk mineraalwater Spa, voor recyclage zullen vertrekken. De gerecycleerde pet zal gebruikt worden voor de productie van nieuwe flessen of andere toepassingen in de textielsector. Het stopzetten van de rode kleur in België zal aldus een jaarlijkse winst betekenen van 659 ton onontgonnen pet en een daling van de CO2 uitstoot met 1.927 ton.

  Als pionier inzake duurzame verpakkingen (ik herinner er even bij dat Belgiê in Europa koploper is met meer dan 70% van de flessen die worden gerecycleerd), zetten we zo regelmatig nieuwe belangrijke stappen in het kader van ons verantwoord verpakkingsbeleid.

  De flessen zijn misschien veranderd maar wat er in zit helemaal niet ! Mag ook niet, want natuurlijk mineraalwater zoals Spa moet steeds dezelfde samenstelling hebben om ook zo zijn originele natuurlijke zuiverheid en kwaliteit te garanderen, niet alleen voor onze consumtie vandaag maar ook voor de komende generaties. Met Spa drinkt u het beste wat de natuur biedt, onbehandeld water dat ontspringt uit een beschermde zone sinds 1889 en dat zich uitstrekt over 13.000 ha (26.000 voetbalvelden).

  Ik zou zeggen, geniet verder van Spa als lokaal kwaliteitsproduct !

 2. Over dat ecologische: wij dachten onlangs dat het misschien beter voor het milieu en onze portemonnee zou zijn om onze plastic flessen in te ruilen voor glazen flessen.
  Wij nemen het huismerk van Colruyt en blijkt dat beide waters dezelfde prijs hebben (€0,18/liter). Na wat googelen bleek ook dat plastic flessen helemaal niet schadelijker zijn dan glazen flessen zoals vaak wordt aangenomen. Glazen flessen moeten namelijk ook naar de spoelfabriek vervoerd worden en gaan uiteindelijk ook stuk.

 3. Goed dat hij antwoordt maar toch vind ik dat hij beter bij de naakte feiten was gebleven. Vind die marketingpraat erbij wat over the top.
  Henk

 4. Als je eerst de recyleerbare flessen vervangt door niet-recycleerbare en dan terug door recycleerbare… ben je dan zo goed bezig dat je mag spreken van een co2 besparing?

 5. Nog een beter idee: water van de kraan. Dat is een stuk ecologischer dan plastic flessen. Die 100% recycleerbaarheid is mooi, maar dan moeten die flessen door alle gebruikers ook netjes gesorteerd worden.
  Hoeveel van die flessen zie je in de berm van de autosnelweg liggen, in het kanaal of ergens in een bos? En die recycleren niet maar vind je binnen 100 jaar nog terug.
  Nee, neem liever een herbruikbare fles zoals bv. een Sigg(http://www.sigg.com/). Die kan je blijven gebruiken. Ik heb al honderden flessen uitgespaard op die manier. En het water is even goed en waarschijnlijk zelfs hetzelfde, tenzij we onze Communicatiedirecteur van Spa mogen geloven. Ik krijg daar echter een erg hoog “Wij van WC-eend” gevoel bij.

  En om af te sluiten (en over na te denken):
  http://www.onlineeducation.net/bottled_water/water_full.jpg
  http://storyofstuff.org/bottledwater/

 6. he”t ecologische aspect is inderdaad een beetje bezwarend. maar wij drinken ook plasticflessenwater. omdat mont roucous niet in glazen flessen te krijgen is…. en het is zo lekker…

  wat fijn dat meneer spa ook antwoordt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.