Over (Facebook)foto’s en privacy (nog een keer)

Een tijd geleden schreef ik al eens een kladje over wat een lang stuk zou gaan worden over Facebookprivacy. Wetten en praktische bezwaren stonden een volledige uitwerking in de weg en ook weemoedigheid (dat laatste enkel om mijn schijnbelezenheid te etaleren).
Red Hot Riding Hood
Het is maar dat er een nieuwe storm zit aan te komen. Het muziekfestival Glastonburry doet het dezer dagen met crowdsourcing en een fototoestel dat de verbeelding niet eens een klein beetje tart. Facebook heeft ook nog steeds een mannetje en een computertje nodig om gezichten te herkennen.

Picassa komt al iets sterker uit de hoek maar veel ruchtbaarheid wordt er niet aan gegeven. Die Sony-toestellen die ik een tijd geleden tegen het lijf liep kunnen tot vijf gezichten op één foto herkennen. Herkennen zoals in: op deze foto staat Gustav. Een telefoon.

Als we over facebook en picassa en google en bing spreken, dan hebben we het niet over telefoons met ochgod ocharme 1Ghz en 512 RAM maar over datacentra waar je qua rekencapaciteit van achterover wordt geslagen. Het gaat er ‘m dus al lang niet meer over of voorgenoemde organisaties het kunnen maar of ze het willen.

Want ja, het komt eraan, gezichtsherkenning voor het hele interwebz. Voor foto en straks ook voor video. En neen, uw privacy zal daarmee niet geschonden worden en ja, die foto’s van je vrijgezellenfeestje laatst staan heel goed op die harde schijf. Laat maar zo.

Foto: “Red Hot Riding Hood” door an untrained eye op Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.