Over Google Plus: mijn cirkeltheorie

Het beste aan Google plus is meteen het slechtste. Je moet erbij nadenken. Een nieuw netwerk is sowieso wat denken. Plaats geven. Cirkels. Wie waar en waarom?

De groei is zo snel ook. Ik zit op Plus al in meer mensen hun cirkels na een maand dan ik volgers had op Twitter na een jaar. Verwachtingen. Aspiraties.

Twee weken gebruik ik nu dezelfde theorie over cirkels. Mijn mentale algoritme is zich aan het zetten. Er wordt aan gewerkt. Alle dagen.

Als basis gebruik ik mijn Twitter-terugvolgtheorie: als het geen spam lijkt, volg ik terug. Enkele posts en een ingevuld profiel helpen mij. Dank daarvoor.

Standaard komt iedereen die mij cirkelt in de ‘following’ cirkel. Iedereen is interessant. Op haar manier. Daarnaast heb ik beroepen- en interessecirkels. Mensen die ik interessant vind. Journalisten, social media types, internet- en technologiemensen, communicatie en onderwijs.

Die gebruik ik voor gerichte posts. Vragen. Want lezen? Alles. Van iedereen. Dat lukt me niet meer op Twitter en dat spijt me. Op plus voorlopig nog wel.Hoe gebruik jij cirkels?

10 Comments

 1. Vrij eenvoudig. Ik heb een circle MainStream, dat ter vervanging van de algemene G+ Stream. Dan heb ik circles om aan te duiden waar ik de mensen van ken (IRL vrienden, collega’s, twitter, facebook,…) en een deel circles met specifieke interesses (foto, sociale media,…).

  In dit systeem zit bijna iedereen in meerdere circles. Als ik van een bepaald iemand geen posts meer wil zien haal ik die uit de circle MainStream en worden ze toch niet uit G+ verwijderd.

  Posten doe ik voorlopig bijna enkel publiek maar indien de nood er zou zijn kan ik toch meer gericht gaan posten.

  Works for me.

 2. Mijn circels in volgorde van belangrijkheid:
  Vrienden – uit de privé sfeer
  Familie
  Kennissen – uit de privé sfeer maar minder belangrijk dan ‘vrienden’ #jekanzenietweigeren
  Social Media – kennissen uit de social media sfeer, maar enkel na persoonlijk contact/kennis+aking
  Volgen – ik volg iedereen terug (als het me zinvol lijkt)
  Business – zakelijke contacten (klanten, partners, leveranciers, etc …)
  Collega’s en Ex-collega’s
  International – Engelstalig, veelal technology en internet gerelateerd
  Brands – toekomstig voor company pagina’s
  Bookmarks – even parkeren om later toe te voegen aan delicious
  Drafts – pending post
  Read later

  Uiteraard kunnen sommigen in +meerdere circels zitten …

 3. “Haar” manier? Wat is er mis met hun? Ze doen dat in het Engels nu, omdat they blijkbaar vreemd overkomt. In het Nederlands hebben we meer mogelijkheden. Of is hun of zijn even goed. Of gebruik je haar als het Middelnederlands bezittelijk voornaamwoord meervoud? Daar kon het.

   1. Die “haar” manier was mij ook meteen opgevallen 🙂

    Ik zit nog altijd niet op Plus, ik heb mij ingeschreven maar nog niks ontvangen van Google… Heb jij daar nog invitaties voor, Jan?

 4. Ik heb de standaard cirkels met enkele zelfgemaakte maar die maken niet veel uit.
  Mijn kringgedrag:
  Ik zet mensen in ‘volgen’ of in andere kringen die ik interessant vind. Iedereen zit in zo weinig mogelijk kringen. Wie nergens past hoort in ‘volgen’.
  Wanneer iemand mij in een kring steekt dan kijk ik wie het is. Als het iemand is die ik sowieso in een kring had gestoken moest ik weten dat die persoon + had dan ga ik die ‘terugcirkelen’.
  Bij de meeste mensen is dat niet het geval. Ik houd wel mijn ‘inbox’ in de gaten, wanneer iemand daar regelmatig interessante dingen post dan ga ik wél terugcirkelen.

 5. Ik zet iedereen maar in één kring, en mijn kringen zijn min of meer concentrisch, van ‘ver van mij af’ naar ‘heel dicht bij mij’. Volgen is voor mensen die ik niet persoonlijk ken, dan heb ik collega’s, dan kennissen en ex-collega’s, dan vrienden, naast familie. Simpel is nog het meest effectief, dacht ik zo… Of mis ik iets? (Jan, die kringen naar interesseveld vind ik ook interessant, maar daarvoor heb ik nog te weinig mensen in mijn kringen.)

 6. het zijn “kringen” niet cirkels.. Zet gplus maar op NL.

  Mijn kring gedrag: zveel mogelijk in “Incoming” zo min mogelijk in Kringen.
  Iedereen die slechts vaag bekend is komt niet in een kring, ook al zetten ze mij wel in eentje van hun.
  Pas als ik meer interactie met mensen gehad heb gaan ze in een kring. Dat hoeven dus niet perse reallife friends te zijn, maar ook mensen die via twitter al vaker gecommuniceerd hebben.
  Als ik nog nooit met je heb geconverseerd, kom je niet in een kring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.