Over zelfcensuur

Van alle vormen van censuur is zelfcensuur de ergste. Het werkt als een negatieve spiraal. Censuur is maar een laagje. Wanneer iets of iemand verbiedt om iets te zeggen via een bepaald kanaal, dan zoekt die boodschap wel een andere weg. Een boodschap is als water, vernauw de doorgang en het water gaat steviger stromen.

De angst voor reacties heeft me wel eens doen afzien van een tweet of een post. Soms denk ik dat mensen dat teveel doen, bang zijn voor reacties. Een enkele keer nog ben ik tot de orde geroepen omdat ik de lijn niet had getrokken waar ze hoorde te staan. Ik had overschot van gelijk en ik heb het nog steeds maar het moment en het medium waren niet juist.

Soms, heel soms, vraag ik me af of ik iets zou veranderen als ik zou weten dat deze of gene persoon zou lezen wat ik allemaal schrijf in vlagen van helderheid en van zinsverbijstering. Mijn lief op Twitter bijvoorbeeld. The proof of the pudding wijst uit dat er helemaal niets verandert eens deze of gene mee komt lezen. Een halve dag hoogstens voel ik me wat meer bekeken dan anders.

Met uitzondering van deze wijvenweek gaat het op deze pagina’s ook niet over wat ik beleef of voel en van meningen zijn er zoveel dat mijn druppels de hete plaat nooit één graad zullen afkoelen. Wat dat betreft is Twitter een toegeeflijk medium. Snel en ongenuanceerd. Voor de leeuwen en scheuren maar. Daarna de grote stilte.

Vroeger had ik het daar moeilijker mee. Een vorige versie van deze blog is verdwenen toen een tante te kennen gaf dat ze mijn stukjes las en dat ze ze wel scherp en inzichtelijk en nog goed geschreven ook vond. Ik ben traditioneel nogal sterk in het ontvangen van complimenten maar toen wist ik dat er gelezen werd en toen sloeg ik in een knoop en was het einde oefening.

Vandaag heb ik er niet het minst probleem mee dat er gelezen wordt. Dat mijn lief hier wel eens langskomt en dat er collega’s van mijn lief zijn die weten wie ik ben en mensen waarmee ik samenwerk en die ik collega’s mag noemen en onze directeur die mij volgt op twitter. Welkom allemaal.

Fotocredit: cc jazamarripae

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.