Planeet Google

Eén van mijn voornemens voor 2010 was meer lezen. Correctie: een gestructureerdere manier van kennisopbouw. Een deel van dat structuur brengen is minder pulp en fragmenten lezen en meer boeken. Dit jaar las ik er al drie: Het portret van de artiest als jongeman van James Joyce en Op reis met een zalm van Umberto Eco.

Mijn derde boek is Planeet Google geworden. Als er dan toch moet gesproken worden over fanboys, dan ben ik dat eerder van Google dan van Apple (zijn er microsoft fanboys in de zaal?). Hun doelstelling om alle kennis van de wereld te verzamelen spreekt me wel aan. Als idee. Niet in zijn praktische uitvoering.

Planeet Google is geschreven door Stanford Professor Randall Stross en vertelt de geschiedenis van Google van 1998 tot zo rond 2008. Het spreekt voor zich dat je veel van de besproken bedrijfsdivisies en projecten van google al kent. Zeker als je wat geek-bloed door je aderen hebt lopen. Het gevecht om Youtube, de flop van Google Answers, de ietwat trieste staat waarin Google Video zich altijd heeft bevonden en vandaag nog altijd bevindt.

Stross vertelt echter meer dan dat. Het is duidelijk dat hij een goed inzicht heeft op wat het bedrijf doet, waarom het dat doet en wat de achtergronden bij de diverse projecten zijn. Hij kijkt naar economie en naar sociologie. Reflecteert over persoonlijkheden binnen het bedrijf en strategieën. Stross doet dat niet op de toon die je op veel websites vindt. Stross is een wetenschapper en zo vat hij het boek ook op. Hij beschrijft, de lezer wordt verondersteld een eventuele mening zelf te vormen.

Stross weet daarenboven een schrijfstijl te hanteren waar een boel wetenschappers van wat kunnen opsteken. Hij neemt je mee op een ontdekkingstocht door de wandelgangen van google en voor je het weet sta je aan het einde van je rondleiding. Je hebt dan misschien niet alle kamertjes van binnen en vanbuiten omgekeerd maar een nieuwe acties zoals google social search en de socialisering van gmail kan je meteen beter begrijpen.

Naar de boekhandel, kindertjes!

Mijn volgende boek: De alledaagse onwerkelijkheid, een essaybundel van Umberto Eco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.