Categorieën
Uncategorized

Pomodoro – mijn leven als tomaat (1)

Welaan dan. Vandaag ben ik voorzichtig begonnen met Pomodoro, het timemanagementsysteem dat door Tijs op barcamp Gent uit de doeken werd gedaan. Zijn presentatie vind je hier, het origineel hier.

Gisteren installeerde ik al de app Pomodoro for mac. Dat programma zou mijn gedrag gedurende de eerste poging in het gareel gaan houden. Het programma heeft op het eerste zicht behoorlijk wat instellingsmogelijkheden. Daarover later meer.

Eén iets stond vandaag hoog op de agenda: het schrijven en reviewen van een aantal stukken cursus om mijn studenten extra gelukkig te maken tijdens de kerstvakantie. Mijn eerste pomodoro-ervaring dan maar en vooral waar ik tegenaan liep:

  • Voor je begint, kan je beter plannen, vertelde Tijs tijdens zijn presentatie. Daar zat ik dan, klaar om te gaan. Zo rond een uur of tien. Zonder plan. Dat blijkt wondergoed mee te vallen: “ik moet een stuk cursus schrijven” werkt als plan voor twee uur.
  • Koptelefoon opgezet en schrijven maar. Meer hoef je eigenlijk niet te doen. Net gewoon werken maar dan anders. Na zeventien minuten en 13 seconden heb ik een insight dat ik eigenlijk wil tweeten. Net voor mijn muis zich in beweging zet, grijpen mijn hersenen in. Neen Seurinck, niet doen! Zonder dat klokje was de wereld wijzer geweest maar pomodoro is tomaat en tomaat is pomodoro.
  • Na 25 minuten komt de eerste pauze van 5 minuten. Twee cijfers die niets zeggen als je ze leest maar wel als je het doet. 25 minuten is erg kort om iets te doen. 5 minuten is erg kort voor een pauze.
  • Pomodoro twee en drie verlopen grotendeels hetzelfde. Behalve dan dat ik na periode twee nog twee of drie of vier zinnen af wilde werken. En ja hoor, ik wilde me houden aan het schema en verkoos de werkperiodes boven de pauzes. Fout dus. “Pauzes zijn even belangrijk als de werkperiodes.” Yes sir.

Conclussie: het pomodorosysteem houdt me op het rechte pad maar morgen probeer ik even te variëren. Dan werk ik periodes van 30 minuten en neem ik pauzes van 7 minuten. Via het instellingenmenu van Pomodoro for mac is dat aan te passen. Will keep you lot posted.

1 reactie op “Pomodoro – mijn leven als tomaat (1)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.