Reacties op blogs en hoe dat allemaal nog zo simpel niet is

Zegt Filip deze week op den twitter:

Ok, ik beken! Ik lees de blog van @janseurinck altijd! Maar ik laat nooit een comment achter. #nochtans #goedgeschreven #blogWed Sep 22 18:32:23 via Echofon

Waarna een discussie over het hoe en waarom van reacties en ja hoor, ook de vraag om daar eens een stukje over te doen. Bij deze.

Het valt mij op dat ik tegenwoordig heel vaak reacties krijg via het medium waarlangs heel veel van mijn bezoekers en misschien ook jij binnenkwamen. Het genoemde sociale nieuwsnetwerk met het vogeltje en de kleine t. Dat zorgt soms voor triestige taferelen.

Neem nu mijn blogpost over welk fototoestel ik moest kopen. Daar zijn, ondanks de open vraagstelling ogenschijnlijk geen reacties op gekomen. Dat ziet er nogal lullig uit. Zo. Edoch, de reacties zijn gekomen, ik heb goeie tips gekregen en die heb ik vervolgens allemaal in de wind geslagen maar goed, ik ga niet ontkennen dat ik niet graag wat reacties had gekregen op mijn blog.

Het is ook een beetje zoals Guido zegt:

@janseurinck @janseurinck @steven_db @Filipvds in all honesty, ik denk dat een RT dikwijls meer betekent dan een reactie.Wed Sep 22 19:07:32 via TweetDeck

Dat is waar als veel bezoekers je doelstelling is. Of nieuw publiek aantrekken.

Voor mij komt het hierop neer: alle communicatie is in zekere zin reactie. Aangezien alles wat een mens doet zowat communicatie is, dan komt het neer op: iedereen die op de link klikt, stelt al een vorm van reactie. Een blijk van interesse om precies. Grotendeels anoniem, maar hey, this is the interwebz.

Reacties zijn leuk, overal, elke vorm van reactie. Iedereen is daar vrij in. Het is, zoals in het geval van het fototoestel wel handiger voor latere bezoekers met dezelfde vraag als de tips gegroepeerd staan.

Waar ik dan weer wel een hekel aan heb, zijn de reacties om de reactie. Je ziet ze vaak bij Pieter en Michel. Mensen die weten dat beide heren druk gelezen worden en onder elk stukje een woordje kwijt willen. Gewoon omdat ze inkomende links willen naar hun website of blog of twitter. Het mag hé maar ik vind het een beetje verspilling van die mensen hun tijd.

Misschien reageer je via twitter omdat je enkel mij helpen en misschien heb je lak aan mijn lezers. Ik dank u zeer voor uw hulp maar filosofisch gezien bent u dan zeer fout bezig, heeft u immers lak aan uzelf.

8 Comments

 1. Ik ben meestal het blijst (wow?) met reacties van mijn mama.
  Verder zijn tweets inderdaad beter. denk ik.
  Bloggen om geld te verdienen? Nah… 🙂

 2. Ik lees uw blog ook altijd. En ik laat ook nooit een reactie na, meestal omdat een reactie als: “vind ik ook” een beetje lullig is. In dit geval is een retweet toch meer op zijn plaats?

  Blijft wel een feit dat reacties krijgen op de blog zelf (ipv. via twitter of mail) veel leuker is natuurlijk.

 3. Volgens mij zijn er manieren om die Twitter reacties automagisch te laten verschijnen bij je blogbericht, zolang er verwezen wordt naar de url van het artikel. Idem voor Facebook. Check Disqus eens, heb dat gisteren voor ’t werk even bekeken maar ben (voorlopig) afgeknapt op de prijs en het schijnbare gebrek aan localisatie (een eeuwig probleem).
  Ik wil maar zeggen: iedereen vraagt zich dat af, en het is meer een probleem van ‘het systeem’ dan van de reagerende medemens.

 4. Ik vind het ook frustrerend als mensen via Twitter of Facebook reageren op een blogpost. Mijn eerste instinctieve reactie is dan “ge moogt het gerust ook OP mijn blog zetten” maar blijkbaar is die stap te moeilijk voor sommigen… Spijtig! Want zo lijkt het nogal zielig als je een vraag in een blogpost stelt, langs overal antwoorden en reacties krijgt, maar niet op je blog.

 5. @toon Heb hier idd ook Disqus draaien gehad maar dat vraagt nogal wat snelheid, daarom is ie ook terug weg. Gewone reacties kwamen daarmee ook niet door, zou de tweets als reactie kunnen knippen en plakken natuurlijk maar dan ben je even zoet soms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.