Singletasking en de toekomst van apps

Multitasking. Toegegeven, ik probeer het te vaak, toegegeven, dat werkt voor geen meter. Multitasking is de enige manier om de hele dag drie dingen tegelijk te doen en op het einde niets echt gedaan te hebben. Werk verzetten. Schuldgevoel toe.

Meteen de reden waarom we eerder vroeg dan laat afgaan van de supercomputers waar we nu mee in onze tassen lopen slepen. Althans, zo luidt mijn theorie. Alleen. Zijn we -en met we bedoel ik het grote publiek- klaar voor less is more?
Want wat doen wij met onze computers? Wat internetten, een video bekijken, een enkele foto bijsnijden, een boerderij onderhouden, een spreadsheet, een tekstje krabbelen. Niets wat je niet met een deftige telefoon kan. Wel integendeel.
Een computer doet alles. Liefst op hetzelfde moment. Mail en wordprocessing en internetten en opzoeken en ergens nog een muziekje en de agenda en alles tegelijk. Computers, onze grote productiviteitsmachines nemen geen genoegen met 50 procent van onze cerebrale processor.
Misschien had Apple voor een stuk gelijk met hun singletasking op iOS devices. Misschien moeten we onszelf tegen onszelf (laten) beschermen en één programma tegelijk open houden. Misschien moeten we wel naar een systeem waarbij programma’s wel procesmatig maar niet visueel naast elkaar draaien.
Misschien zit de toekomst van apps niet zozeer in de manier waarop ze dingen aan ons presenteren -‘gelikt’ zoals we dat dan plegen te zeggen- maar in de manier waarop ze ons dingen laten doen.
Misschien moeten al die programma’s of apps of hoe je ze ook wil noemen lang niet zo ingewikkeld zijn. Iemand nog een macro gebruikt in word recent?

2 Comments

 1. Het probleem is dat ge ook voor relatief eenvoudige taken noodgedwongen aan het multi-tasken slaat, ook al zijt ge zo vastberaden op die ene taak geconcentreerd te blijven.

  Neem nu als voorbeeld een blogpostje schrijven, over een bepaalde app. bv:

  – Ge schrijft dat (om u een plezier te doen, Jan) in Evernote. Maar de spellingscheck van Evernote is niet zo goed, dus plakt ge het ook even in Word om een extra spellingscheck te laten lopen.
  – Ge zijt natuurlijk research aan ’t doen, dus even iets opzoeken > browser open.
  – Ge moet al eens iets vertalen > Google Translate open.
  – Ge wilt er een gepaste foto bij > internet iStockPhoto of aanverwante.
  – Die foto moet dan nog wat bijgesneden worden > Paint.
  – Ge wilt er een screenshotje van de app bij > Snagit, Snipping tool of whatever.
  – D’er moet een linkje in, toch best even opzoeken en testen > extra browsertabbladen open.
  – Of ge neemt die screenshot op uw smartphone en mailt die van daar door naar uw PC/Mac > Mail open.
  – Staat datum in, toch datum even checken > kalender open.

  En zo zijt ge vertrokken en staan er al 5 applicaties en 7 browservensters open en uw artikel is nog niet af. En ondertussen piepen er steeds updates en moet ge uwe computer nog eens heropstarten…

 2. Ik vrees toch ook wat voor dat single-taskmodel. Voor een aantal dingen zou dat eigenlijk beter zijn en je tot concentratie dwingen, maar je krijgt dat concept niet (meer) verkocht volgens mij. Twintig à dertig jaar geleden zat elk OS zo in elkaar, ‘multitasking’ was de nieuwigheid.
  Je hebt ook bijna nooit een auto met vijf zitplaatsen nodig, of één met een bereik van 700 km, en toch rijden we met z’n allen met die dingen rond, ‘just in case’.
  Op een smartphone of een iPad wil men dat nog wel tolereren, want je krijgt er draagbaarheid en snelheid voor terug, maar het is ondertussen eigenlijk technisch onmogelijk om multitasking *niet* in te bouwen in grotere/krachtigere apparaten.
  En eigenlijk is het ook gewoon handig. Voor het schrijven van een blogbericht, maar ook voor het maken van een website. Een klein overzicht van de programma’s die ik daarbij regelmatig heb open staan:
  * Fireworks
  * Photoshop
  * Illustrator
  * Balsamiq
  * Een stuk of drie browers, met elk X verschillende tabs
  * Komodo Edit
  * SmartFTP
  Technisch gezien ben ik dan aan het multitasken, maar ik ben maar met één ding tegelijk bezig.
  Ik ben wel geheel en al te vinden voor een beter window management, zodat ik al die programma’s, hun vensters en hun paletten beter kan organiseren (Adobe, you know that means *you*!) Maar terug naar het modal model van twee decennia terug? Nee, bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.