Sociale media krijgen plaats in crisiscommunicatie

Sociale media integreren in crisiscommunicatieplannen wordt geen makkelijke oefening. Maar zowel overheid als hulpdiensten lijken er wel voor gewonnen.

via Sociale media krijgen plaats in crisiscommunicatie – Datanews.be.

3 Comments

  1. Interessante link. Op het niveau van overheid ligt dit nog moeilijk, maar het bedrijfsleven is alvast aan het opschuiven in de goede richting. Een van de klanten waar ik voor werk, Eurostar, kende in 2009 zo’n social media crisis. Een van hun treinen zat tijdens de kerstperiode vast in de tunnel onder het Kanaal. Het jaar daarop hebben we met hen een preventieve strategie uitgewerkt waarbij iedereen op ieder moment van de dag wist wat te doen, hoe te reageren en wie de lead had.

  2. Ik denk dat de overheden altijd moeten gaan communiceren ook niet in crisis.
    Op momenten van echte crisis hebben ze dan hun meerwaarde omdat ze dan betrouwbaar opgebouwd hebben en een bende volgers hebben.

    vb Burgemeester Gent bouwt nu al aan zijn netwerk op. Morgen is er een ramp in centrum Gent en hij Tweet een belangrijk bericht aan de burgers. De burgers gaan snel op de hoogte zijn en gepast reageren.

  3. Interessant. Maar toch heb ik -alweer- het gevoel dat de overheid sociale media als broadcast kanaal ziet. In plaats van alleen maar uit te sturen zou men meer moeten luisteren. Retweets mogen dan wel ruis zijn op de lijn van (crisis)communicatie, maar vroeg of laat zullen we ons gelukkig niet meer moeten uitlaten over het gebruik van Twitter bij rampen, omdat het evident is. Maar helemaal relevant zullen we kanalen of hashtags toch niet krijgen denk ik. Dus hopelijk gaan overheden de sociale media dialoog aan met de tweetende burger, lang voor een ramp uitbreekt, die ervaring zal hen in crisistijd goed van pas komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.