Sociologie van de massacommunicatie

Lesgeven, ik vind dat leuk. Ik heb dat al gezegd, ik ga dat nog zeggen. De laatste twee jaar heb ik elk semester één vak gedoceerd. Communicatieanalyse, marketingcommunicatie, communicatieanalyse, communicatiemedia. Dat alles bij bij BIRM in Antwerpen.

Een mens loopt al eens in beeld en dan komt er een heel leuk vak binnen een leuk postgraduaat aanwandelen. Enfin. Binnen twee postgraduaten. Een mens mag daarover verheugd zijn. Eind van het jaar ga ik zes weken vertellen over sociologie van de massacommunicatie bij Lessius in Mechelen. Wat ik allemaal ga vertellen en wat de uitgangspunten gaan zijn, dat weet ik nog niet.

Ik zou vanuit de grote denkers kunnen werken. Marx. Durkheim. Weber. Maar misschien is dat teveel op personen gericht. Ik zou vanuit de grote stromingen kunnen werken. Structuralisme. Symbolisch interactionisme. Fenomenologie. Ik zou vanuit de grote thema’s kunnen werken. Macht. Gender. Sociale ongelijkheid.

Of misschien moet ik het wel omdraaien en door de lens van de media naar de onderliggende sociologische fenomenen kijken. Dat maakt het op het zicht makkelijker maar voor een goed begrip niet bevorderlijk. Enfin. We hebben nog een maand of twee-drie om daar uit te komen. Als er mensen zijn die zo’n vak hebben gehad of gegeven: tips voor handboeken zijn welkom.

Mensen die erbij willen zijn, dienen zich daar kandidaat voor te stellen. Maximaal 25 studenten komen erin. Die krijgen dan zoiets voor de neus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.