Starbucks

Starbucks, het is een marketingfenomeen. Ze serveren koffie. Overal ter wereld en sedert kort ook in Antwerpen. Of nee. Ze serveren community en luxe en troost en draadloos internet en eenvormigheid als ik De Standaard van dit weekend mag geloven. Dat Antwerpen, dat is alvast zeker.

Vorige week lapte ik al die regels over community aan m’n laars en bezocht op mijn ukkie de nieuwe Starbucks in het centraal station. Even wat tijd te spenderen en het leek me een goede invulling. Het was niet de ervaring waar zoveel tweets, artikels en blogposts me naar hadden laten uitkijken.

Ik ben geen koffiesnob. Voor mij geen macchiato of latte. Mijn bestelling is de eenvoud zelve: een dubbele espresso. Geen tierlantijntjes. Weinig en straf. Takeout? Ik was graag hier… Niets om te eten, dank u. € 2,70, mijnheer. U krijgt uw bestelling verderop. Dankuwel. Espresso doppio! Ik zie mokken staan. Ik krijg een bekertje.

Het moet gezegd dat ik de ins en outs van zo’n Starbucksding niet ken en de hete adem van een nieuwe bestelling weerhoudt me ervan te vragen wat ik moet doen om van een bekertje over te schakelen op een echte tas en dus laat ik het maar zo.

Door de boxen klinkt Ella Fitzgerald en om me heen zitten vooral jonge mensen. Een stel dagjestoeristen vult de grote tafel. Recht voor mij puilt een vuilbak uit. Mijn koffie smaakt ok maar niet bijzonder. Dat bekertje zit me dwars. Nog steeds eigenlijk. “Ik ga dadelijk bijdragen aan de afvalberg”, zo gaat het in mijn hoofd terwijl ik observeer en nip.

Misschien ben ik een locatiesnob. Misschien ben ik echt een snob. Maar die dagjestoeristen verstoren mijn rust. Het bekertje. De uitpuilende vuilbak. Voor mij is luxe meer dan een comfortabele zetel en Ella Fitzgerald. Voor mij is luxe meer dan potjesitaliaans en te pruimen koffie.

Misschien moet ik het nog wel eens met een community proberen.

6 Comments

 1. Bij starbucks gaan ze er vanuit dat je koffie neemt on the go. Wil je een mok dan moet je erbij zeggen dat je ter plaatse blijft.

  Starbucks werkt op dat gebied omgekeerd aan het Belgische gedrag. Bij ons gaan mensen ervanuit dat je blijft zitten tenzij je dat anders vraagt. In de rest van de wereld niet.

  En nee de koffie is idd niet zo goed. Wat voor mij vooral telt bij de starbucks is het feit dat er niets of niemand je het gevoel geeft, dat je moet vertrekken of nog bestellen.

  Er is trouwens geen Free wifi in antwerpen maar een telenet hotspot.

 2. Een Starbucks kan voor de stad waar ie verschijnt betekenen dat andere ketens ook deftige koffie gaan moeten verkopen, in plaats van de drab sommigen nu mee wegkomen (Panos). Jammer dat er geen wifi is, het ware mooi geweest als ze dat ook aan de verwachting hadden kunnen toevoegen van wat een koffiebar hoort te zijn. Er zijn ongetwijfeld bars in Antwerpen waar je betere koffie en free-ere wifi kan vinden dan in Starbucks, maar de meeste meeneemkoffies laat ik liever staan. Kortom, wat ik van Starbucks wil is betere koffie bij z'n concurenten.

 3. Ik zal er wel eens binnenspringen als ik wat tijd te doden heb in het station van Antwerpen, ervoor omrijden zal ik niet doen.

  Ik weet niet of ze in Antwerpen zaken hebben à la OR, maar daar zit je lekker op je gemak bij een zeer zeer degelijke koffie en is er gratis wifi. Ze hebben mij daar nog nooit buitengekeken.

  En als de kwaliteit van de koffie niet centraal staat, kan je ook naar de Vooruit of de Walter: niet enkel koffie maar een café met muziek, gratis wifi, een kleine kaart en een eigen persoonlijke stijl die ik heel erg hard weet te appreciëren. Dat zou in Antwerpen toch ook te vinden moeten zijn.

  Ik denk dat ik het niet helemaal snap.

  1. Een Vooruit-achtige hebben we bij mijn weten in Antwerpen niet. Wat best vreemd is eigenlijk. De mens die daarmee kan beginnen in de stad van A heeft aan mij een vaste klant.

  2. Wij hebben Caffénation, dat is heel hip maar zonder draadloos internet (shame) en nog wat ouderwets gezellige dingetjes. Geen Vooruit echter. Als ik mijn favoriete Belgische stad zou mogen samenstellen, dan zou die er zeker tussen staan.

 4. hey,
  zijn er ondertussen zaken(gezellig.koffiehuisje) in antwerpen die wifi aanbieden en evt ook stroom?
  grtz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.