Termen

Ik geef les. Communicatieanalyse. Aan graduaatsstudenten van het CVO Birm in Antwerpen. Voor de mensen die in een recent of ver verleden communicatiewetenschappen of andere hebben gestudeerd: bron, zender, ontvanger, effect, ruis en context, die dingen. Shannon & Weaver, de Saussure, Chomsky, die gasten. Nogal wat psychologie en sociologie ook.

Zeer interessant maar dat is allemaal niet gemakkelijk. Ik vind dat zelf ook. Drie uur (ik geef 3uur op één avond) geef ik maar van jetje en dan smijt ik de termen ertegen dat het een aard heeft. De verschillende aspecten van de bron, de elementen van de boodschap, de kenmerken van talen. Een woordenboek. Een encyclopedie. Helemaal vol.

Het zou anders moeten kunnen, misschien, met wat minder termen, met wat minder woorden van meer dan 7 letters en meer voorbeelden maar ik vind dat niet de taak van de lesgever. Mij is gevraagd kennis bij te brengen. Ik zie het als mijn taak om die termen aan te reiken, niet als blokmateriaal maar als werkmateriaal. Ik geloof niet in de alwetende docent die de klas kan gaan uitleggen wat ze van de media moeten denken, hoe ze evoluties moeten analyseren. Ik geloof niet in termen die, gezien de evolutie van de media vandaag, morgen of gisteren verouderd kunnen zijn.

Waar ik in geloof, zijn actieve docenten en kritisch-actieve studenten die het materiaal dat voorhanden is, vastpakken en door elkaar schudden. Docenten die zichzelf relativeren en studenten die niet als alles opnemende sponsen in klas zitten en maar aannemen wat de mens met de slides zo allemaal komt vertellen, op zijn verhoogje.

Alles is googlebaar geworden, kennis ligt op straat. De taak van de docent is leren kijken. Niet door het eindeloos met voorbeelden voor te doen, waarna studenten als aapjes achterop zijn alwettende kar kunnen springen maar door een bril aan te geven. Een manier van kijken aan te leren en kritische zin aan te wakkeren.

Kijken doe je met een woordenschat, de woordenschat die je gebruikt om na te denken en de woordenschat die je gebruikt om over dingen te spreken. Termen. Het zijn gebruiksvoorwerpen, net als hersenen en een powerpoint. Het gaat erom hoe je ze gebruikt.

Als er lezers zijn van deze blog, die doceren of les krijgen van docenten, ik hoor graag uw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.