The geek guide to the harbour

Plaats van bestemming: het havencentrum. Even checken op google maps: 19,1 kilometer. Busje overwegen. Kwakkelweer enzo. Geen halte beschikbaar binnen de anderhalve kilometer van uw bestemming. Niet dan. Fietsen maar.

Juist ja, die apps. Net de kathedraal gepasseerd dacht ik eraan. My Tracks (van Google) en Runkeeper. Toch maar eens checken die dingen. Beetje te laat vertrokken en elke motivatie om het wat sneller vooruit te laten gaan is dan welgekomen.

My Tracks voor het heengaan en Runkeeper voor het terugkeren. Go. 36 kilometer verder is dit het verdict (met dien ter verstande dat ik de gratis runkeeper heb maar ik denk niet dat dat qua functionaliteit echt scheelt).

Als app voor onderweg is Google’s My Tracks absoluut superieur, je rijdt op een google map die de volle functinaliteit behoudt, een tweede pagina zorgt voor de statistieken, een derde geeft de hoogteverschillen aan. Dat onderdeel lijkt mij het minst betrouwbaar.

Bij My Tracks krijg je je snelheid, je maximumsnelheid, je gemiddelde (dat laatste zowel algemeen als gecorrigeerd voor de momenten waarop je stilstaat aan lichten en kruispunten en dergelijke.

Runkeeper is een stuk minder volledig qua facts and figures en voor een tocht met een doel zoals het mijne ook veel minder handig. De google map is kleiner en nauwelijks te navigeren. Onderweg wilde ik wel eens zien hoe ver ik nog moest en welke wind ik nog kon verwachten. Dat ging maar zeer moeizaam.

Daarnaast wordt bij Runkeeper de het aantal minuten wat je over de kilometer zal doen weergegeven. Sorry maar dat kan ik niet lezen. Het is geen rocket science om dat om te rekenen maar toch, dat zou allemaal niet hoeven. Ik wil mijn snelheid weten, niet hoe lang ik erover zal doen om het volgende kruispunt te bereiken.

Als app prefereer ik dus My Tracks. Maar dan hé. Na het fietsen. Of na het lopen. Dan wil je dat delen en dan, dan haalt google zijn trukendoos boven. Je kan je track op maar liefst 5 manieren delen met je vrienden: als gpx-, kml-, csv- of tcx-file of als link naar een google map.

Ja, dan wil je google een shot onder hun kont geven. Niet eens Buzz, laat staan facebook of twitter. Gasten, de helft, wat zeg ik, drie vierde van mijn vrienden krijgt van zijn leven geen kml-file open. Ik zou zelf ook niet zo uit het hoofd kunnen zeggen met wat je dat open priemt.

Dat doet Runkeeper dus stukken beter. Facebook en twitter zitten ingebakken en zo hoort het. Sociale motivatie is de beste motivatie. Enfin, een beetje Google fanboy zijnde, hierbij mijn fietstocht op kaart.
Naar Havencentrum weergeven op een grotere kaart

3 Comments

  1. Mijn idee: als het om de sportiviteit te doen is: Runkeeper.
    Runkeeper aanzetten, GSM in de broekzak en lopen/fietsen maar.

    Ik zit niet heel de tijd op mijn GSM te kijken om te weten hoe snel ik loop/fiets dus ik zal de cijfers wel achteraf bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.