Tinternet is in de pocket

Onze eerste internetverbinding thuis, dat was een 33.6k inbelverbindingmodem. Tuuuuuu RuTuTuTuTuTuTuTu WhiieeWhieee Meeeeuuuuuhp internet. Toen kwam er ADSL van Scarlet. Vandaag woon ik samen met een kabelverbinding 😉 (pun intended).

Van de mensen van Scarlet (tegenwoordig een dochter van Belgacom) kreeg ik een doosje toegestuurd van de chinese producent Huawei. Met een simkaart erin wordt dat doosje op een internethotspot die vijf verbindingen aankan.

Je kan dat toch ook met je smartphone Jan, zo tetheren en zo? Juist maar daar heb je dus een issue. Dat tetheren is een batterydrainer van eerste orde en als het gedaan is met internetten, kan je ook niet meer bellen om te zeggen dat je geen internet meer hebt. Enzo.

Het ding instellen bleek geen sinecure. Een half uur had ik nodig om het aan de praat te krijgen. Kuch. Ahum. Nu ik toch bezig ben met opbiechten, ik heb de handleiding moeten volgen. Even aansluiten en klaar ging dat toch zo niet. Als ik nu de enige was die het voorhad, ik zou mezelf daarvan de schuld geven maar Niko en Davy en Michel lukte het ook niet meteen en dan zijn we al met vier.

Michel beweert dat hij tot wel drie dagen heeft gedaan met het ding. Dat lukte bij mij niet. Hoogst waarschijnlijk omdat ik het dan on the move gebruik. De plaatsen waar ik kom. Te weten thuis, werk en coworking (a)space zijn goed voorzien van één tot drie draadloze netwerken.

Er valt wat te zeggen voor zo’n one purpose device. Wel zo dat ik overweeg om het te blijven gebruiken. ’s Morgens en ’s avonds op de trein heb ik immers wat tijd te spenderen en waar ik dacht dat ik dat voor lezen zou inzetten, komt dat er (voorlopig) niet van.

Wat ik wel kan doen is wat mailtjes wegwerken en dan vind ik het hartstikke vervelend dat die in postvak uit blijven steken. Versturen hoort versturen te zijn. Klaar. Of RSS-feeds lezen. Om de hersenen op te starten.

Zou ik het toestel kopen? Ja. Zou ik daar het Scarlet Abonnement bij nemen? Nee, dat niet. Want bij de mobiele vikings krijg je voor dezelfde € 15 het dubbele aantal datatrafiek (bij Scarlet is dat met name 1GB, bij de Vikings zijn dat er 2) en dan krijg je er ook nog een berg sms’en bij enzo.

Eigenlijk is het fantastisch. Tussen mijn eerste internetverbinding en nu moet er ergens tussen de vijftien en twintig jaar zitten. Van Tuuuuuu RuTuTuTuTuTuTuTu WhiieeWhieee Meeeeuuuuuhp internet naar internet in een doosje op de trein met reële snelheden die vele malen sneller zijn.

10 Comments

 1. Alsik tether plug ik mijn telefoon meestal in mijn laptop/tablet. Die twee laatsten verliezen daar niet echt veel batterij mee ( in mijn ervaring ) en je moet niet met nog een extra device zitten sleuren of (belangrijker voor een student) een extra prepaid betalen of abonnement nemen.

 2. Is de kwaliteit van je verbinding even sterk of beter dan die van een smartphone. Zelf merk ik namelijk nogal vaak problemen met vervallend netwerk op bepaalde treinlijnen. Als die kastje een beter signaal kan opvangen, dan is het inderdaad wel het overwegen waard.

   1. Er zijn speedtest apps voor smartphones. Maar als je die over een traject wil testen, dan moet het waarschijnlijk voortdurend op actief staan. Al verwacht ik wel dat er een betere tool bestaat.

 3. Zoals Pieter zegt:

  Als je je smartphone tethert over usb dan werkt dat ook, zelfs stabieler en simpeler. En dan hoef je enkel een kabel mee te nemen ipv het zoveelste device. Aangezien hij ook via usb oplaadt heb je dan ook geen batterijprobleem.

  Ook bij tablets kan dat opgelost worden:
  Goede tablets (lees: tablets met Android Honeycomb) hebben meestal een usb-host-aansluiting waar je dus ook je smartphone mee kan opladen. Dan kan je tetheren over wi-fi en opladen over usb.

  Een mi-fi is een vrij nutteloos device als je al een smartphone hebt imho.

 4. Ik heb een laptop waarin ik mijn simcard kan inpluggen, connectie altijd bij de hand en geen gesleur met extra devices.
  Dit lijkt me vooral interessant als je je 3G beperkt wil sharen met een paar vrienden. Maar zelfs dat gaat vrij gemakkelijk via de wifi van mijn laptop.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.