To vlog or not to vlog, that’s the question

Merkt Joachim zo’n eeuw of twee geleden via twitter op dat er op mijn blog niets over vlogs terug te vinden is en dat hij wel eens benieuwd is naar mijn mening over het onderwerp. Welaan dan. U vraagt, wij draaien. Soms. En het kan even duren. En dan nog is niets zeker.

Zelf heb ik nog nooit video gebruikt voor blogdoeleinden en ik denk ook niet dat ik het snel zou doen. Daarvoor ben ik net iets te weinig cameravast. Woorden, zwart op wit, gaan me net iets beter af. Daarenboven gelden er andere regels voor vlogs dan voor blogs, althans dat zie ik zo vandaag.

Sowieso ben ik voorstander van een eigen domein als je aan het vloggen slaat. Dat is altijd het geval. Ook bij een blog. Technisch en wat verspreiding betreft is een vlog een blog met beeldekens. Het probleem is dat je die dingen hoogst waarschijnlijk niet zelf gaat hosten of je moest geld over hebben en niet op zoek zijn naar succes of iets dat daarbij in de buurt komt.

Want daar zit ‘m het probleem van een vlog. Je produceert video, je verspreidt via het web, rss en sociale media en mensen komen kijken. Komt er echter een dag waarop je video enig succes bereikt, dan gaan mensen linken naar youtube.

Niet naar je kanaal maar zomaar, naar de video in het wild. Of naar een andere website, waar het embedded is. Zolang video niet beter doorzoekbaar (lees: seo-baar) is, zal ook via google niet veel volk binnenstromen. Voor je het weet ben je een copy-paste-blogger aan het promoten.

Moet het dan youtube zijn? Mag niet vimeo of dailymotion of wat nog al niet? Jawel. Echter: het gros van het publiek komt op de dienst van google voor zijn video’s. Een link naar een andere dienst is niet half zo herkenbaar voor het grote publiek.

Daarom geloof ik sterk in een mengvorm en een eigen domein. Een vlog met blog zo je wil. Wat Sander doet bijvoorbeeld. Eens tekst, eens foto, eens een video’tje. Op die manier haal je ook wat druk eraf. Met een vlog geldt immers veel sterker dan bij tekst de regel van de continuïteit. Eens grappig en eens treurig, dat werkt zo niet.

Weet je wat je wil? Heb je strakke interviews? Weet je atijd wat grappigs te vertellen? Kan je het beter uitleggen op beeld dan met woorden? Ga vooral vloggen maar voorzie wat (con)tekst. Ik bedoel maar:

7 Comments

 1. Het bekijken waard is zeker ook het vernieuwde blip.tv, die richten zich specifiek op mensen die ‘web series’ maken en er zitten wat minder dansende katten op dan bij YouTube. Vimeo vind ik qua videokwaliteit heel sterk, maar de player trekt op geen bal en ze ontmoedigen embedden. Ik zie daar ook niet veel nieuwe ontwikkeling gebeuren.
  Uit eigen ervaring bij Klasse kan ik getuigen dat de exposure die je via YouTube krijgt heel waardevol is. Afhankelijk van je onderwerpen, titels, captions, beschrijvingen, etc. kom je terecht in heel relevante ‘related video’ lijstjes en zo krijg je wel wat kijkers bij elkaar. Bovendien is YouTube heel goed te embedden (ook playlists) en is de player de laatste tijd sterk verbeterd. De statistieken waren vroeger heel summier, maar nu heb je daar ook krachtige tools in handen om je bereik te meten.
  We hebben een tijd geleden een specifiek project gedaan met Yeti en daar YT-integratie bij gebruikt: http://www.yeti.be/iedereenanders
  Wel altijd een archief bijhouden van hi-res ‘masters’ van je video, zodat je kan overschakelen op een andere dienst als het nodig is. Want met dat Internet weet je maar nooit.

 2. Ik kan me hier eigenlijk vrij hard bij aansluiten. Ik kijk zelf, hoewel het momenteel wat minder is met de examens in het vooruitzicht, naar 2 dagelijkse vlogs.
  Vlogs zijn er vooral voor amusement, imo, terwijl blogs meer informatief zijn. Daarbij komt dan nog dat je echt aandacht moet schenken om een blog te lezen en naar een vlog kan je zelfs gewoon luisteren zoals naar de radio en terugspoelen als het interssant wordt.

 3. Ik was al helemaal vergeten dat ik die had gemaakt! Krijg zin om een remix te maken die al mijn woorden van de laatste 2 jaar uit context haalt 🙂

  1. Ik denk dat het meer draait om iets delen met de mensen rond je? In mijn geval zijn dat grapjes en komt er al eens een bril bij kijken; veel jongeren filmen eender wat ze willen tonen aan hun vrienden, van skate-truuks tot dansen op feestjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.