Twijfel of de eeuwige strijd tussen particulariteit en universaliteit

Soms zeg ik dat ik meer boeken ga lezen. Dat kan niet. Mijn leesmomenten zijn vol, ik doe mijn best om mijn hoofd boven leeswater te houden. Ik. Wil. Alles. Weten.

Mijn hoofd gonst met verkoopscijfers van de verschillende telefoonplatformen, de processors die de verschillende mobiele toestellen draaien, de afmetingen en het gewicht van de nieuwe macbook air. De nieuwe mogelijkheden van digitale marketing.

Dan luister ik naar een podcast over logica waarin syllogismen en inductie en deductie uit de doeken worden gedaan. Dan denk ik heel diep na. Ik luister naar het verhaal maar verder dan Aristoteles en de middeleeuwen kom ik niet. Ik hou me voor dat ik tenminste iets weet.

Dan luister ik naar een podcast waarin de tijd zelf een plaats wordt gegeven. Een podcast waarin logistiek gekoppeld wordt aan de wachtrijtheorie. Een podcast waarin de verhouding tussen secularisme en geloof wordt besproken. Ik hoor mensen spreken waar mijn mond van openvalt. Wat is hun manier van werken?

Dan twijfel ik. Of ik dat allemaal wel moet weten. Dat van die technologie dus. Of er niet veel belangrijker dingen zijn. Moet ik Mashable! én Techcrunch én The Next Web van voor tot achter door?

Ik vraag me af of ik, na het lezen van heel veel kleine dingen het grote ga zien of ik het grote verhaal moet lezen om elk klein feit dat mij wordt aangeboden meteen te kunnen duiden. Moet ik van het laatste op de hoogte zijn om mijn voorsprong te houden?

Dan twijfel ik. Dat duurt gelukkig nooit lang.

3 Comments

 1. Jan,

  De grens tussen beiden is echt moeilijk te trekken. Zelfs wanneer je beslist hebt voor jezelf wat jouw vakgebied wordt, waarin jij je wil specialiseren, zal je nog altijd de algemene onderwerpen moeten blijven volgen.

  Kan je over muziek schrijven zonder de evoluties van DRM te volgen? Kan je over webtechnieken schrijven zonder ook iets te weten over de strijd tussen Sun Microsystems en Corel?

  Anderzijds moet een journalist die over auto’s schrijft niet alles weten over auto’s, van carburators tot de materialen die voor spiegeltjes gebruikt worden. En vooral: hij moet zelf niet eens een auto kunnen herstellen, zelfs geen platte band kunnen vervangen. En dat geldt ook voor een tech journalist, alhoewel veel mensen onterecht verwachten dat die een soort supermens is, die alles over alles weet.

  Mijn advies: gewoon de podcasts, de lectuur volgen die je leuk vindt. Je kan immers niet alles volgen – en het moet voor jou ook “plezant” blijven. Over het algemeen zijn de mensen die nieuws kunnen vertellen met wat humor erbij, ook de mensen die dat nieuws kunnen doorprikken. En zij zetten je op het spoor van andere dingen – wil je meer weten, dan volg je gewoon die links.

  Doe gewoon verder zoals je bezig bent. Want jij (en het Tech45 team) zijn goed bezig.

  Ik ben fan 🙂

 2. Ik had dat ook. Die goesting om te lezen en de tijd die er niet leek te zijn. Tot mijn wederhelft eens pijnlijke ogen had en iets niet gelezen kreeg. Ik las het voor, éénmalig dachten we. Maar het werd een activiteit die we nu samen delen. Ik lees, zij luistert. We halen net geen boek per maand.
  Voor mijn oude leeswijze (boek in bed of de zetel) zie ik ook vandaag nog geen ruimte, maar dat hoeft ook niet, want mijn nieuwe leesactiviteit is veel rendabeler.
  Als je echt wil lezen, zal ook jij wel ergens iets vinden dat vandaag bij je past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.