Twitter gaat dood (en wij zijn schuldig)

Twitter is leuk. Wat Michel ook moge beweren. Twitter is gek. Mensen die elkaar van haar noch pluim kennen die ineens besluiten samen op café te gaan of onder de middag met elkaar uit eten te gaan. Mensen die bij elkaar komen voor het goede doel.

Het digitale kerkhof verschilt echter nauwelijks van het echte. Vol onmisbare diensten. Rij aan rij. Zover de horizon rijkt. Tot aan het praalgraf van Google Wave toe.

Want Twitter gaat dood en wij zijn schuldig. Wij knijpen de dienst de keel dicht met tweets over De Allerdikste Mens ter Wereld (bron). We geselen hem met berichten over de mededelingenshow (bron onbekend) De Zevende Dag en over de Mias. Over Basta en Miss België. We berichten wat iedereen kan zien en niet wat we denken. Meerwaarde nul.

We lezen en we noteren en we koppelen alles aan elkaar en we hoeven niet meer na te denken. Just completed a run hier en I’m reading daar en My favorite artist are ginder. Ik vond een video leuk en nam een abonnement op een youtubestream. Mijn persoonlijke krant vind je hier en de infographic die ik eerlijk vond op de meest gelezen blog ter wereld zet ik op mijn tumblr en alles automatisch. Achterover leunend kijkend hoe ons leven zich afspeelt en hoe we niets meer zelf hoeven genereren.

We zijn Twitter aan het doodknijpen met automatische diensten en berichten over gewone dingen. Uit het leven gegrepen en hapklaar. Alles mainstream en gekopieerd van elkaar. Ik mis de tijd waarin ik via twitter een exotische link kreeg aangeboden met een inzicht dat ik niet eerder had gehoord. De tijd waarin ik riep: dat heb jij daar gestolen en ik vind dat niet ok.

Ik mis de tijd waar je je op twitter schaamde een link te posten over moord of doodslag. Waarin een tweet over een nieuwe miss per definitie ironisch diende te worden geïnterpreteerd.

Na mainstream volgt de dood. Ik heb daar geen zin in.

45 Comments

 1. Vooral die foursquare check-ins zijn gigantisch irritant (maar daar zijn de filters voor). Het hangt ook af van wie je volgt maar er zijn inderdaad veel tweets die een beetje at random worden verzonden.

 2. Uiteindelijk beslis je toch zelf wie je volgt en wie niet en kan je met lijsten toch ook al filteren? Ik kan me wel ergeren aan het feit dat anderen tweets gaan retweeten van anderen zoals “ik zit op de wc” of “Mijn chocomelk is koud” en consoorten… die twitterlogica van inhoudsloze communicatie versta ik niet 😀

 3. De dynamiek in de Vlaamse Twittosfeer is inderdaad wel vrij beperkt. Ik heb namelijk wél het idee dat er veel meningen, politiek en belangrijke zaken voorbij komen. Maar ik volg veel Nederlanders. En er is veel mis met dat volk, maar die dynamiek kunnen ze wel brengen.

 4. I blame de VRT.

  Nee, serieus, het moet maar eens gedaan zijn met die nutteloze tweets.

  Vroeger was het beter. Dan waren we Belgische twitteraars slimme mensen. Hoe Amerikaanse tienermeisjes toen Twitter gebruikten was lachwekkend. Biebers en Britneys spammen hun 20 volgers met berichtjes over hun favoriete artiest en wat ze hebben gegeten.

  Wel beste Vlaming, het is hier ook zover.
  Merci om mijn mening wat politiek correcter te verwoorden, Jan. Ik wist dat ik op je kon rekenen. #schapen.

 5. Twitter is iets van jezelf dus je bepaald alles(volgers, manier van tweeten en onderwerpen), iedereen heeft andere verwachtingen van die micro-blog gedoe. Mensen die de click tussen Facebook en Twitter niet kunnen maken, want daar lees je nog meer crap, zijn de ergste in my opinion. Ik denk dat de automatisch gepost ook een meerwaarde kan bieden als je het op een juiste en goede manier gebruikt. Het enkel gebruikt wordt als het echt nodig is. Spijtig genoeg snappen mensen dat “zal ik het is zeggen”-syndroom Twitter overneemt indeed.

 6. @kirk
  Foursquare-checkins zijn vooral irritant als ze alleen maar een locatie geven. Het is echter totaal iets anders als men de moeite neemt om er wat tekst of een foto aan toe te voegen. Dan heeft Foursquare wél een meerwaarde.

  Maakt uw filter onderscheid tussen de waardevolle en de waardeloze Foursquare checkins? Of is het gewoon een kwestie van rammen met de botte bijl?
  Welke filter is dat trouwens? Is dat bruikbaar voor de webclient? (Firefox)

  My 2 cents.

 7. Is het niet gewoon inherent aan alle nieuwe “technologie” dat ze zowel goed als slecht gebruikt kan worden? Facebook produceert veel, heel veel rommel, maar ik vind het toch ook wel handig om met bepaalde mensen in contact te blijven. Zo vind ik Twitter ook nuttig om aan interessante links en meningen te raken, al is er inderdaad ook een (groter wordende) onderstroom van zever.

  Het is niet wat het is, ’t is wat je ermee doet. Om het met Bart Peeters te zeggen.

 8. Twitter zegt zelf een medium te zijn voor het delen van zaken die je zelf interessant vindt.

  De tijd waar je je op Twitter schaamde om een link te posten over moord, is diezelfde tijd dat er door de happy few ook bijna werd opgelegd wat wél en niet kon op Twitter.
  Die happy few vreesden al langer voor het mainstream gaan omdat, volgens mij toch, hun dierbare feeds vervuild zouden worden met zaken die buiten hun eigen, nauwe interesseveld liggen.

  Ik geef je wel gelijk dat er zeer veel automatische diensten komen, dat mensen veel posten,… Maar tussen die berg zitten vaak ook pareltjes.

  Te moeilijk om te filteren? Ga dan op café, bezoek fora, maar begin niet te mekkeren dat je in jouw geliefde platform, stilaan terug geduwd wordt naar de donkere hoekjes en de muur.
  Het bashen op non-conform Twittergebruik, blogpost over commentaren op populaire onderwerpen,… is in mijn ogen gewoon een angstvallige kreet voor aandacht. (maar zo is dit ook, want ook ik ben een aandachtshoer)

  Ik ga alvast even verder de kranten doornemen en hou je op de hoogte via Twitter

 9. Je hebt gelijk, maar ik weet niet of we ons daar wel zo moeten aan ergeren. Ik vraag mij af of de eerste mensen die telefoneerden ook na een tijdje begonnen te klagen dat het communicatiemiddel te mainstream aan het worden was. Want dat is twitter uiteindelijk maar gewoon, een communicatiemiddel. Het wordt door mensen gebruikt voor wat hen het meest opportuun lijkt. Kunst is mijn inziens om de juiste mensen uit te pikken om te volgen, en het lijstje te beperken tot enkele honderden. Is er dan toch een massagebeuren waar je zelf in geïnteresseerd bent, dan volg je gewoon even de hashtag.

 10. Wat ik vooral irritant vind (en ik betrap er mezelf ook soms wel op eerlijk gezegd) is die chat-tendens. Mijn Twitter-stream lijkt soms echt op een chat-box. DM elkaar, denk ik dan, of gebruik MSN.

 11. Twitter ‘mainstream’? Jan, laat me niet lachen. Je verwart ‘plebs’, ‘plat’, ‘volks’ en ‘banaal gewoontjes’ met ‘mainstream’. Slechts nuances van verschillen, ik weet het. Maar ze zijn er wel.

  Als ik zulke beweringen lees of een reactie zoals die van Vromant, dan kan ik het niet helpen maar schieten woorden als ‘snobisme’ door m’n kop.

  En laat ons niet hypocriet zijn. Zijn jullie / wij dan in het offline leventje ook iedere minuut ‘meerwaardevol’? En is dat een must? Wie bepaalde dat Twitter in tegenstelling tot de telefoon niet mag benut worden voor banale dialogen? Ik miste die afspraak blijkbaar.. oeps.

  Zelf probeer ik ook m’n banale tweets te beperken. En ja, soms laat ook ik me even gaan. Recent nog tijdens de MIA’s, met, ocharme, een 8 tal kort op elkaar volgende tweets. En neen, die berichten hadden geen Albert Einstein-waarde, I’m sorry 😉

  Een paar maanden geleden zag ik een zeer invloedrijke Twittermens ‘stinkprot’ tweeten naar z’n duizenden volgers. Ik zag amper een kat unfollowen of kritiek geven. Neen, want als die ‘sjieke tiep’ dat doet, dan is zoiets kunst, dan is het humor die ik, de normale kleine garnaal waarschijnlijk niet begrijp.. Of waarom werd dat ‘aanvaard’?

  Twitter is net als ’t leven. Je maakt het grotendeels zelf en je hoeft beter niet de rekening van een ander te maken. ’t Leven is al complex genoeg me dunkt…

 12. Je kan een deel van je frustraties eenvoudig oplossen door minder mensen te gaan volgen en selectiever te zijn in je toekomstige follow keuzes. Hou het werkbaar en zie het vooral eens niet als de mainstream vinger op de pols. Ga voor mensen die je persoonlijk kent en/of interesseren en niet voor het “ik volg iedereen terug principe” of “ik volg om zelf meer volgers te winnen”.

  In the end kies je er zelf voor en misschien moet twitter eens terug minder serieus genomen worden 😀

 13. Ik heb daar bijzonder weinig last van, eigenlijk. Ja, #dasm en andere tv-tweets ergeren mij, maar ik heb nu zo wel Basta ontdekt, en dat vind ik dan weer wel geweldig. Het sop is de kool dus best wel waard.
  Je kiest tenslotte zelf wie je volgt, dan bepaal je toch zelf grotendeels de ‘kleur’ van je twitterfeed?
  Dat chatgedrag, ja, dat vind ik ook lastig. Twitter zou misschien beter een aparte chatfunctie inbouwen, die dan ook in omgekeerde (nieuwste onderaan) chronologie werkt.

 14. Ahum. Dat zijn nogal wat reacties. Globaal terug dan maar, omdat ik dat telkens terug zie komen: volg dan minder mensen. Daar gaat het me dus niet over.

  Of je nu op 100 of op 1000 mensen 65,3% hebt die twittert over wat ze zien op het grote scherm, dat is dezelfde tijdlijn. En ja, ik ben een twittersnob. Ik durf dat toegeven.

 15. Jan, volgens mij zijt gij gewoon de verkeerde mensen aan het volgen. Zet u daar overheen. Unfollowing doet heus geen pijn: Manageflitter punt com.

 16. Het gaat erom welke 100 mensen. Je kiest die zelf, dat is dus geen willekeurig staal.
  Dat Twitter mainstreamt en dat de banaliteit daarmee binnensluipt, zal zeker waar zijn. Maar daar ga je niets aan veranderen. Windmolens, Jan, windmolens.

 17. Jan. Als op 1000 mensen 65,3% twittert over de lichtbak, dan ontvolg je gewoon die 653 en blijf je met 347 “meerwaardemensen” (zo Hitleriaans, dat woord) over.

 18. Pingback: Tweets that mention Twitter gaat dood (en wij zijn schuldig) | geschreven om te lezen -- Topsy.com
 19. @jan: is niet erg ze, maar misschien moeten we eens samen naar de Wizard of Oz. 😉
  @toon: maar sommigen meer dan anderen. ik ga ervan uit dat elk medium online verandert en dat fascineert me mateloos. Check ook de Gartner Hype Cycle. En verder : panta rhei.

 20. Interessante blogpost. Zo eentje die je eerst even moet laten bezinken alvorens je op ‘comment’ duwt. Omdat je het er mee eens bent, maar nog meer oneens.

  Ik begrijp die verzuchting wel. Die ‘vroeger-toen-de-grote-massa-er-nog-niet-was-was-het-beter’. Ik had dat vroeger wel eens met een forum. Daar zit je dan, lekker weggemoffeld in een comfortabele niche, te praten met een klein, select groepje gelijk- of andersgestemden. Af en toe duikelt een nieuweling binnen. Zo eentje die de weg heeft gevonden in het labyrint en de lingo begrijpt. Hoera! En dan gebeurt er ineens iets waardoor een veel grotere groep mensen dat forum in de gaten krijgt, en alles verandert. Een beetje zoals diepzinnig in een café zitten babbelen met vrienden, tot een buslading lawaaieriken binnenvalt. Je hoort elkaar niet meer want zij zijn luider. En met meer.

  But hey, that’s life. Je kan weggaan. Je kan je tussen de lawaaieriken nestelen (misschien hebben ze iets interessants te vertellen?). Je kan ruzie maken en harder schreeuwen. Je kan de discussie ook verder zetten in de kelder (ik zeg maar). Of je eigen café uit de grond stampen.
  (zie ook: de hele barcamp discussie).

  Op Twitter stoort me dat niet. Je volgt wie je wil. Bevalt het niet? Ontvolgen. Of misschien niet, en met filters, lijstjes, groepen etc gaan werken. Wie op twitter begaan is met het opbouwen van een groot volgersbestand, krijgt automatisch met die massa te maken. Die t.v. kijkt, vaak liever lui dan moe is, en niet wakker ligt van de opiniestukken in de krant. Opnieuw: stoort me (nog) niet. Ten eerste omdat de oplossing simpel is. Ten tweede omdat het niet altijd pure, bittere ernst moet zijn. Ik vind dat gebabbel over vanalles en nog wat meestal wel fascinerend. En tenslotte omdat je ‘peers’ er ook nog altijd zijn (en als ze dat niet zijn dan weet je ze allicht te vinden … ergens anders).

  Eigenlijk een heel verhaal maar ik zie dat @lamazone het alweer veel beter en kernachtiger uitdrukte: panta rhei

 21. Om het een beetje metaforisch uit te drukken: iemand volgen op Twitter is net als het overwegen om een langdurige relatie met iemand aan te gaan. Iedereen heeft positieve en negatieve punten. Kan je met de negatieve punten leven in je twitterstream omdat ze overschaduwd worden door het positieve? Volgen dan maar! Indien niet, is de unfollow (break-up als het ware) knop een fijn dingetje. Het hele concept van Twitter is dat je je eigen stream/list/whatever maakt. Volgen, oplijsten, filteren. Het is een utopie te denken dat Twitter niet enorm mainstream zal gaan, maar je kan op zijn minst je eigen timeline de vorm geven die je zelf wilt.

 22. Prachtig stukje, en veel begrip voor ook… Maar: laat mensen ontdekken hoe het werkt en wat verveelt, laat ze zich unfollowen door zinloze content. Het komt wel goed. Kwaliteit, humor en scherpte drijven vroeg of laat boven .

 23. Een kritische noot tussen al de lyrische verhalen over Twitter (waar ik me zelf ook al eens schuldig aan maak trouwens), dat mag al eens. Maar het is niet omdat het populair wordt en iedereen er steeds vaker banale zaken op post, dat Twitter dood is. Voor bepaalde mensen begint het nu pas te leven.

  Maar de tweep van het begin, die raakt het soms al eens beu. Op zoek naar iets anders, zou ik zeggen.

 24. Ik Twitter niet. Facebook niet. Netlog niet. Blog niet.
  Straks ga je dood en vraag je jezelf af of je die dure tijd niet zinvoller had kunnen spenderen.

  1. Slim gezien, sK3LeTvM, je spaart tijd uit door comments op blogs over dit thema te copy/pasten (zie ook bij Sigrid). Ik ben – zonder enige zweem van ironie of sarcasme- benieuwd naar je zinvollere tijdsbesteding.

 25. @ sK3LeTvM Maar in het bedenken van originele en gebruiksvriendelijke niet-anonieme gebruikersnamen ben je alvast ijzersterk. Hoedje af.

  En wat ik me afvraag: praat jij ook niet? kom je de deur niet uit? telefoneer je niet? mail je niet? reageer je nooit op blogartikels? …

  Want dat is wat het is, Twitter, telefoon, Facebook, e-mail, brief schrijven… : COMMUNICATIE.
  Niets meer, niets minder.
  En net zoals elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, gebruikt ook elk vogeltje zijn of haar favoriet snaveltje (lees: communicatiemiddel) naar keuze.
  Dus stop met kort door de bocht gaan, stop met in vakjes van ‘goed’ versus ‘slecht’ te denken en open je ogen.
  Er is daarbuiten een brede waaier aan mogelijkheden om je uit te drukken. En voor de rest: leven en laten leven! 🙂

 26. Ik denk dat de gedachte “vroeger was alles beter” hier op zijn plaats is.

  Pakweg twee jaar geleden werden er op Twitter óók berichten gepost à la “Tijd voor koffie”, “In hang in de zetel en kijk naar de Slimste Mens”, “Het regent hier bij mij en de daken worden nat”, …

  Alleen, toen was Twitter nog relatief “nieuw” en “cool”, en vonden we die tweets wel eens leuk om lezen. Maar een mens wordt dat beu en dat is normaal.

  Ook ik post vaak tweets over wat ik op tv zie en, ik weet het, dat is helemaal niet boeiend. Maar eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik de mening van anderen over datzelfde programma wel graag lees. Vooral als het actualiteitsprogramma’s zijn.

  En dat is nog altijd waar Twitter over gaat hè, namelijk “What are you doing?”. Als dat tv kijken is, is dat tv kijken. Simpel. Dat je op toilet zit hoef ik dan weer niet te weten…

  Waar ik me wel een beetje aan erger, en daarin volg ik de mening van miespaties, zijn de eindeloze chats die sommigen op Twitter houden. Stuur een DM denk ik dan. Of bel eens. Of kom eens samen met een tas koffie en stuk taart. Maar doe dat alstublieft niet via Twitter. Daar hebben weinigen andere followers een boodschap aan. Die persoon unfollowen doe ik dan weer niet graag omdat die ook grappige, boeiende tweets kan posten. Dan neem ik dat gechat er maar bij.

  Ach ja. Waar maken we ons toch druk om…

  Ik ga nog wat tv kijken. Naar een goeie film uit de vorige eeuw.
  Want vroeger was alles beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.