Twitter gebruiken of mijn extra druppel in de howto-oceaan

Mensen vragen mij wel eens hoe je Twitter nu echt moet gebruiken. Meestal probeer ik verder te vragen. Concrete vragen zijn makkelijker te beantwoorden dan abstracte.

Soms weten mensen echt niet waar beginnen. Ik stuur hen naar de log van Gerrit op de Talking Heads blog en mijn addendum. Vaker dan niet is dat een boemerang. They get the hang of it en lopen vervolgens weer vast. Of het is niet wat ze verwachten.

Dus stel ik wederom vragen. Wat ze verwachten. Wat ze hadden verwacht. Dan probeer ik een aantal tips te geven. Die tips zijn vaak logisch. Soms willen mensen en vaak ook organisaties iets heel concreet. Daar valt moeilijk in te garanderen.

Als privépersoon is het gemakkelijker. De verantwoordingsplicht valt daar grotendeels weg. Er zijn een aantal practices (ik laat het woord best hier bewust vallen) die ik hanteer. Je ziet maar wat je ermee doet en vragen staat steeds vrij.

Ga voor organische groei
Vaak zie ik mensen die twee weken op twitter toeven en 500 mensen volgen om zo maar eens een getal te noemen. Vaak zijn het mensen die verwonderd zijn als je niet terugvolgt. Rustig maar. Volg vandaag 5000 mensen en volgende week heb je meer volgers dan mij als je het goed aanpakt. Maar veel mensen samen is daarom nog geen groep.

Interageer
Eenrichtingsverkeer is goed voor het vertragen van het autoverkeer. In het sociale verkeer gaat het om interactie. Twitter is een sociaal netwerk.

Zeg jouw gedacht
De echo van de grote gedachte hangt over het internet. Het web is dood, RSS is dood. Kan best. Chet Baker is dood en dat is ook geen goede zaak. Denk na voor je het dal der verzuchtingen betreedt.

Link en deel
Je zit op twitter? Dan kom je waarschijnlijk wel eens op het internet? Kom je wel eens wat interessants tegen? Deel het dan maar. Neem een bit.ly account en verkort die url’s. Geef er wat commentaar bij, dan leren we niet alleen kennen wat je leest maar ook waarom je het leest en wat je er van vindt.

Schrijf in je moerstaal
Je kan best een bekende flurk zijn in binnen- en buitenland. Maar denk even na over de taal waarin je wil vertellen. De kermis van Zevekote wordt niet interessanter als je ze in het Engels verslaat. Geen probleem met twitteren in het Engels of Frans hoor, er zijn heel interessante mensen die dat doen, maar neen, huis-tuin-en-keuken-Engels gaan je niet de grote doorbraak in Silicon Valley bezorgen.

Specialiseer niet
Er zitten specialisten op twitter. Heel veel. SEO, SEA, HTML, PHP, BTW, NMBS. We willen alles weten over jouw specialisme. Vertel ons hoe je de dingen doet die je doet, wat je leest, wie je collega’s zijn maar als er echt niets anders te beleven is in jouw twitterstream, dan denken wij dat je een saai leven hebt.

Spam niet
Je hebt mijn presentatie over Infobesitas gezien tot minuut 3 en besloten dat je meer moet gaan lezen? Fijn. Maar vergeet het spreidingsplan niet. Wij lezen onze berichten ook geconcentreerd binnen de twee uur. Doe jij dat ook, zorg er dan voor dat onze stream niet ondergesneeuwd geraakt. Spreid die tweets over de dag.
Direct message is de nieuwe mail
Veel van mijn interacties verlopen via de donkere achterkamertjes die de direct messages zijn. Daar krijg je toelichting bij publieke uitspraken, daar wijs je mensen op hun deetee-fouten. Direct message is persoonlijk. Ik ga jou terugvolgen als je op die followknop drukt. Waarmee naadloos de brug is gemaakt naar het volgende.
Iedereen verdient het voordeel van de twijfel
Het moet zo rond de 500 geweest zijn dat ik besloot om geen mensen meer actief toe te voegen. Actief zoals in: ik ga op zoek in lijstjes en ik pik er wat interessant volk uit om te volgen. Wel volg ik iedereen terug die mij volgt. Omdat iedereen een kans verdient, vind ik. Laat mij gerust weten als je mij beu bent en waarom, want ik leer graag bij, ook over mezelf.
Let op met services
Ja, je zal Klout ontdekken en Paperli en de twifficiency meter en wat nog al niet. Deze externe services laten je inloggen via je twitteraccount. Soms vragen ze of je wil dat ze een tweet voor je uitsturen. Natuurlijk, want zo gaan die dingen de wereld rond. Voor je het weet ben je echter een twitterservicesreclamepaneel (3x woordwaarde).
Je bent wat je schrijft
Want wij, wij lezen alles. Potentieel toch. Wij zien je gezicht niet, lezen geen ironie als ze er niet duidelijk staat. Zien geen nuancerende gelaatsuitdrukking. Probeer daar rekening mee te houden.
Maak geen fouten
Neen, want iedereen op twitter is perfect en heeft de volledige waarheid in pacht. Zeker de mensen met om en bij de 1196 volgers. Je kan dus beter maar geen fouten maken of je wordt en plein public afgekraakt. Nee serieus, ik leer alle dagen bij, raap dingen op, laat dingen vallen. Wees dus maar gewoon jezelf, dat is al gek genoeg.

3 Comments

  1. Ja, klaar als een klontje. Schrap de ‘Ga voor organische groei’ en je zit iets dichter bij de kern 🙂 Aantal followers mag niet deren in dit treffende lijstje tips.

  2. Bedankt voor dit lijstje; heel motiverend voor deze ‘newbie’. Twitter blijft een beetje zoeken en deze tips helpen zeker.
    PS. Schakelde zelf ook over van Engels (gewoon van op Google Buzz) naar Nederlands en was idd. heel bevrijdend.
    En kijk, het werkt, ik volg je advies al meteen op en interageer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.