Uitleg

Het was tijd voor nog eens een twunch in Antwerpen vond ik. Dus organiseerde ik er een in Bar Leon, bij ons in de buurt. Je moet die dingen soms niet moeilijk maken voor jezelf. De eigenaar van de -overigens zeer gezellige kroeg- liet zich in de voormiddag ontvallen:

Vandaag #twunch in den #barleon. 1230u. Twunch: Twitter + Lunch. What a strange world…Thu Dec 09 07:22:27 via HTC Peep

Soms, heel soms krijg ik een vreemd gevoel. Dat de dingen die wij -geeks, bloggers, twitteraars, hoe je ze ook wil noemen- doen raar zijn. Ik sta daar niet zo vaak meer bij stil.

Ik vind dat vervelend. Soms. Dat je die uitleg moet geven. Hoe dat gaat, dat mensen die elkaar nog nooit gezien hebben samen gaan eten en drinken? Dat dat toch geen echte vrienden kunnen zijn.

Ook vind ik het vervelend dat het zo wordt opgedrongen aan mensen. Iedereen aan de heshtègues lijkt wel het adagium van de VRT op dit moment. Er kan geen programma meer gemaakt of er moet over gesproken in termen van twitter. Interactiviteit? Dat dan weer niet.

Het maakt het uitleggen er niet simpeler op. Mensen zetten zich voor televisie en tikken weg. Van #dasm hier en #sytycd daar en #dezevendedag alginder. Leg maar eens uit hoor. Alles gereduceerd tot chat en statistieken. Dat laatste niet zozeer voor de kwaliteit maar voor het dossier.

Het is al een paar keer over mijn klavier gegaan en ik zal het nog een paar keer doen: ik geloof niet dat twitter voor iedereen is. Neen, je hoeft niet iedereen te volgen en ja, twitter is een vrij land en een open platform. Maar laten we het vooral niet overschatten.

5 Comments

 1. Inderdaad right on!
  Ik ging van de veronderstelling uit dat je als Twitteraar doorheen de grappige en soms zinloze berichten toch een bepaalde meerwaarde moest bieden om er echt wat aan te hebben. Iets te zeggen hebben, info delen, enz. en leren van de mensen die je volgt.
  Ik heb zo eens de tweets van #dasm gelezen en het kwam eerder over als massa-spam dan een meerwaarde. Twitter is aan het verloederen 🙂

 2. Ik heb die tweet ook zien passeren.
  Vreemde wereld ? Nee. Wel vreemde reactie.
  Dat dingen zoals twoozes en twunches überhaupt gebeuren en altijd in een positieve vibe baden stemt me hoopvol.
  Ik rijd steevast vol energie naar huis, hoe kort en vrijblijvend die ontmoetingen ook zijn.
  Wij zijn genetisch geprogrammeerde sociale dieren, iemand die dat ontkent ontzegt zichzelf een pak levensvreugde…

 3. Goh, ik tweette daarnet nog dit voor ik deze blogpost las:

  Kantelmoment in Vlaams Twitterland: de VRT spoort mensen aan om over hun programma’s te tweeten. Twitter wordt mainstream en oninteressant.
  (http://twitter.com/#!/Vromant/status/17318259967655936)

  Twitter is inderdaad niet voor iedereen. Ik hoop dat het zo blijft (en dat de VRT niet te veel roet in het eten komt gooien.)

  Wat PatjeVDM zegt over #dasm: daar ga ik volledig mee akkoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.