Unboxing

Er bestaat in blogtechland een concept dat unboxing heet. Al heel lang. De BBC schreef er al over in 2008. Men gebruikt de Engelse term consequent. Nog steeds. Unboxing. Dat hoort erbij. Niet in het minst omdat het Nederlands zou tonen wat het eigenlijk is. Unboxing is cool.

Bij unboxing komt het erop aan een doos met een bepaald product onder handen te nemen. Bedoeling is de doos open te maken en het product eruit te halen. Hierbij wordt door de auteur van het werkstuk verteld wat er juist uit de doos wordt gehaald, alsook een eerste beoordeling. Wanneer dit niet teveel handelingen vraagt, kan het toestel ook ten dele of volledig in elkaar worden gezet.

Het geheel wordt gefilmd en/of gefotografeerd. Het resultaat wordt in al dan niet bewerkte vorm en eventueel begeleid van een weinig tekst (google dient ook gediend, dat spreekt) online gezwierd. Op het eerste zicht biedt dit weinig meerwaarde. Behalve dan voor het PR bureau dat het product heeft toegezonden.

Een unboxing video, dat is het openen van een cadeautje en wie is er nu niet enthousiast over een cadeau. Of roep jij niet enthousiast: “Hoera! Onze derde ontbijt met bubbels bongobon, dat is net wat we konden gebruiken”.

5 Comments

 1. Je hebt gelijk: heel wat unboxings tegenwoordig zijn niet meer dan: de doos opendoen en zien wat er in zit (een boekje, een plasticje, een draadje).

  En meestal is het allemaal hetzelfde als de vorige keer met de vorige versie van het vorige toestel. Een Desire S is niet veel anders dan een Desire.

  Nee, dan doe je beter een review (desnoods met een snelle blik op eventuele interessante dingen in, aan of op de doos indien echt nodig).

  En je laat het ook best over aan de reviewsites: Mijn Desire is niet anders dan de jouwe. De eerste Sensation in preview op Engadget is dat wel.

  De unboxing dus van een nieuw product (nieuwe form factor) in een nieuwe productlijn vind ik nog dus altijd aardig om te zien.

  En het helpt ook om (ahum) ‘meerwaarde’ te bieden. Ooit de unboxing gezien van de (toen gloedjenieuwe en zeer gewilde) Nokia Booklet 3G door Kevin Rose? Dat is een unboxing.

  http://youtu.be/sgbjHTC_aFs

 2. ” Men gebruikt de Engelse term consequent.”

  Nee hoor, op het toch niet onsignificante maar onder Vlamingen vreemd onbekende Bright noemen ze dat een uitpakparty.

  Al moet ik zeggen dat ik de Bright uitpakparties ook nog wel om aan te zien vindt, vooral omdat ze minder focussen op ‘ik heb een kadootje gehad’, en meer op ‘wat krijg je als je dit product koopt’. Vooral als ze meerdere concurrerende producten in een filmpje uitpakken kunnen de uitpakparties wel informatief zijn.

 3. Vandaar dat ik een parodie gemaakt heb op het genre … zoek maar eens op youtube naar dirtyjos.wmv gemaakt door davefrombelgium … ik had graag de link hier gezet, maar de copy/paste doet het niet op dit tablet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.