Waarom ik wel geloof in social search

Schrijft Davy me daar toch een blogpost over social search waar ik het mee oneens ben zeker? Net op het moment dat ik voor pampus met griep in de zetel lig. Het betreft hier voorzeker een complot! Nee serieus, ik geloof wel in social search.

Het zoekalgoritme van google, dat is 21ste eeuwse equivalent van het recept van coca-cola. Net zo geheim is wat google haalt uit onze mailrelaties, onze zoektermen, de google analytics die zich op zowat alle sites ter wereld bevinden en ons telefoongedrag.

Op basis daarvan zou google van mij een behoorlijk accuraat beeld moeten kunnen schetsen. Google weet wat ik zoek (ik doe dat niet zo heel vaak), google weet wat ik lees, misschien weet google wel wat ik schrijf, want mijn sites en blogs en alles, daar staat overal een google analytics op.

Op geaggregeerd niveau weet google ook wat er gelezen wordt. Ze weten wat gezocht wordt, ze weten waar geklikt wordt, ze weten waarheen gelinkt wordt. Dat was de oudste manier op kwaliteit te onderscheiden: de link. Hoeksteen van het internet, bron van informatie voor google. Tellen. Pageranks maken.

Tot dat niet voldoende meer was en er correcties aangebracht moesten. Tot Google besloot de wereld beyond search te gaan exploreren en met Gmail niet alleen een extra bron van inkomsten maar ook een bron van informatie in huis haalde.

Enter facebook. Enter de like-knop. Enter de periode van het sociale web. Facebook, met voorsprong de grootste speler op dit moment, verovert het internet. Hun like-knop verwijst niet naar sites. Hun like-knop centraliseert alles rond de hub in Palo Alto. Het internet moet het facebookweb worden. Een mailservice en een sociale zoekmachine liggen in de lijn der verwachtingen.

Want zoeken zal sociaal zijn of het zal niet zijn. Zoeken wordt heus niet een kwestie van likes optellen en een pagerank maken. Social search is zoeken 3.0, een correctie op het bestaande algoritme. Een nieuwe invalshoek als het van facebook afhangt. Het voordeel van facebook in deze strijd met google is uiteraard het feit dat zij beschikken over de grote social graph.

Davy kan zich niet voorstellen dat zijn vrienden zijn zoekresultaten kunnen verbeteren. Dat kunnen ze niet als je de gegevens van 15 vrienden analyseert en optelt. Dat kan je niet als je 1000 searches per maand krijgt. Dat kan je wel als je google bent en per dag meer dan 1 miljard zoekopdrachten kunt analyseren.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.