Waarom Tumblr niet the next big thing wordt

Mensen vragen mij wel eens: wat wordt zo het volgende? Na Facebook en Twitter? Meestal mompelde ik dan iets in de stijl van ‘location based’ of ‘live video’. Nu lees ik overal, tot op de gedrukte pagina’s van De Standaard toe, dat het Tumblr gaat worden.

Tumblr is een microblogging tool. Niet in de zin dat twitter dat ooit is geweest. Echt een blog. Maar dan korter. Met foto’s of teksten. Citaten of grappige links. Blogs zijn dood. Leve microblogs. Zoiets.

Gij dwaalt, niet wetende de Schriften, noch de kracht Facebooks. Nee. Dat Tumblr, dat wordt het niet. Ook die andere easy-bloggingtool, posterous gaat het niet worden. Niet dat die dingen waardeloos zijn ofzo, verre daarvan. Voor mainstream heb je echter wat meer nodig dan een artikel in De Standaard.

1 Tumblr bestaat al te lang

Van 2007, zo leert ons wikipedia. Dat is lang. Heel erg lang in internettermen. Als je het op die tijd niet hebt kunnen maken?

2 Te divers gebruik

Tumblr is een blogging tool. Het is een plek om leuke dingen te delen. Het is een portfolio. Het is een website. Het is een plaats om jouw foto’s te tonen. Het is een reisgids en een verzameldoos. Trek er maar eens een lijn om. Geen USP.

3 Tumblr gaat om concepten, niet om mensen

Fuckyeah, zo beginnen veel url’s op tumblr. Hip en alles hé en postmodern en alles, daar niet van. Maar niet meteen sociaal. Wat zit er achter zo’n url? Eén iemand? Een groep? Mensen willen zo’n site wel bezoeken maar plakken?

4 Geen centrale plek voor statusupdates

Het sterkste van facebook: één pagina met de statussen van jouw vrienden. Meteen ook de plek waar je je eigen leven even voor de wekker kan halen. Bij Tumblr staat alles verspreid. Clients zijn beschikbaar (kan zelfs met tweetdeck) maar gewone gebruikers installeren geen clients.

5 Geen makkelijke postmethode

Enfin. Het is te zeggen. Dat lukt allemaal wel hoor. Dat is een CMS en daar zijn geen onmogelijke toeters en bellen aan. Maar het is een CMS. Leg het maar eens uit. Dan heeft posterous dat alvast beter bekeken. Daar post je per mail.

6 Mainstream voor geeks ermee weg zijn

Na de introductie van een product duurt het even voor het een utiliteit vindt. Wat voor hardware geldt, geldt eens te meer voor software. Zeker als die gratis is. Dan probeer je maar wat. Nu is het een plek voor hip kids, zo schijnt het mij toe. Dat schrikt zo mogelijk nog meer af dan geeks.

7 Er is (soft)pr0n

Oh ja, juist, het bruist op het internet van plaatjes en videomateriaal waarvan je niet wil dat mensen weten dat jij het bekijkt. Nog nooit een link gezien op twitter eigenlijk. Op facebook al helemaal niet.  Tumblr blijkt een plek te zijn waar je nogal wat van dat materiaal kan vinden. Mocht u op zoek zijn. Ga jij fuckyeahgeekgirls tussen je volglijst zetten? Ik dacht het al. Laat staan de rest.

8 Het is een website/het zijn websites

Hoe word je vriend van iemand op facebook? Url: facebook.com. Even zoeken. Naam. Klaar. Niet zo bij tumblr. Was het nu fuckyeahzus of fuckyeahzo? Had het een eigen domein ingesteld of was het een subdomein van tumblr? Googelen dan maar. Positie elfendertig. Ga maar vast lopen.

9 De traditionelen zijn er voor de nieuwen

Het was deze zomer al in het nieuws. Enfin. Het internetnieuws. Media lopen met de armen uitgestrekt op Tumblr af. Misschien daarom dat De Standaard het wil pushen. Je kan het hen niet kwalijk nemen. Digitale voorsprong geef je niet zomaar af.

10 ze hebben ruzie gemaakt met 4chan

Credits voor Davy. Het was me niet opgevallen maar hij vertelde het tijdens het jaaroverzicht van Tech45. Tumblr heeft een robbertje gevochten met 4chan en heeft er 24 uur mogen liggen. Sorry for the inconvenience. Dat kan twitter nog net maken. Maar vertel het eens op facebook.

Wat jij? Tumblr fan of zijn we toch echt op zoek naar wat anders? Bestaat the next big thing al en waar kunnen we het vinden?

13 Comments

 1. Tumblr heb ik ook leren ontdekken na het artikel in De Standaard onder het motto: we zien eens wat er daar te vinden is.
  Uiteindelijk is het een microblog waar de grote massa veel te veel zal aan moeten customizen vooraleer ze het kunnen gebruiken.
  Tumblr zal inderdaad niet ‘The Next Big Thing’ worden, ook niet mijns inziens, het is te vaag. En dat zie je vaak ook aan de dingen die er gepost worden…

 2. Zo’n twee jaar geleden had ik een Tumblr-accountje aangemaakt, en vrij snel weer afgesloten. Maar een jaartje geleden heb ‘k het toch weer opgevist.

  Waarom? Ik zocht een centrale tool om handig snippets te posten (met uitkoppeling naar andere platformen), én te volgen als een magazine.

  Of het the next big thing is, betwijfel ik ook. Maar dat dachten we drie jaar geleden ook over Twitter.

  Dat het te lang bestaat is daarom een non-argument. Facebook bestond ook al lang voor het wereldheerschappij kreeg.

  Ik zie Tumblr alvast als een leuk magazine waar je je verschillende interesses in kan samensprokkelen. Dus het argument van ‘te divers’ kan ook van tafel, want een goed magazine is ook divers en verrassend binnen een bepaald kader.

 3. The next big thing, neuh, maar of dat zonodig hoeft? Niet elke subcultuur moet massacultuur worden, toch? Tumblr is iets in de marge, en gedijt daar prima.

 4. @Denny. Met verscheidenheid bedoel ik niet zozeer verscheiden inhouden als wel verscheiden doelstellingen.

  @Dirk. Neen. Helemaal niet nodig. Ik hoop dat Twitter het nooit écht wordt eigenlijk.

 5. M.b.t. argument 4: als je op Tumblr inlogt krijg je toch je dashboard te zien met daarop alle recente posts van de mensen die je volgt? Of bedoel je dat niet?

  Persoonlijk vind ik mijn Tumblr fijn omdat ik het als vergaarbak kan gebruiken voor internetdingetjes die het waard zijn om gedeeld te worden. Toen ik nog een heuse blog had kon ik daar nooit een filmpje of een link posten, ik had altijd het gevoel dat ik er een verhaal omheen moet schrijven. Bij Tumblr is het gewoon klik en klaar – geen pretenties.

  Maar goed, het het blijft een hippe niche, en voor de meeste mensen zal Facebook volstaan. Sterker nog, vooral het feit dat Tumblr erg beperkte is (geen comment-mogelijkheden bijvoorbeeld, behalve via het externe platform Disqus) is voor de kunstacademiestudenten en de internetsocialites misschien aantrekkelijk, maar de grote massa zie ik het daarom niet bereiken.

 6. Waarom Tumblr wel en Posterous niet? Als je maar leest dat een artikel over “the next best” of “the X killer” gaat dan wet je sowieso toch al dat het niks zal worden. Worden we daar na een tijdje niet allemaal immuun voor?

 7. Waarom moet er een ‘next big thing’ zijn? Ik ben eigenlijk meer fan van bewezen degelijkheid en van diversiteit. Nieuwigheid is leuk, maar ’t wordt op den duur een obsessie. Doe mij maar ‘better’ in plaats van ‘big’. Betamax FTW!

 8. Zo te horen zijt ge zelf te laat. :p Kan gebeuren, niets mis mee.

  En the next big thing? Da’s gazetten- en techbloggerspraat. Nobody cares. It’s fun en mensen kunnen er hun ei kwijt/vinden. Da’s het belangrijkste.

 9. @boskabout Wat bedoel je te laat? Het is mijn ding niet blijkbaar. Kan ook gebeuren.

  Next big thing is idd een boutade zoals “is dood”. Maar dat begrijpt de gemiddelde lezer hier wel geloof ik.

   1. Nee. Al schijnt de nieuwe app op iOS wel de moeite te zijn. Als ik het een beetje lees is het meteen ook een (kleine) pivot en zou ‘tumblr’ wel iets helemaal anders kunnen betekenen dan hierboven staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.