Wat ik heb verdiend met en geleerd van flattr

De voorbije zes maanden (en op moment van schrijven nog) gebruikte ik Flattr, de microbetalingsdienst die een revolutie zou gaan ontketenen in de wereld van de online schrijverij, tekenarij en videografie, in de software en de appwereld. Enfin revolutie dus. Grondig.

Intussen publiceerde ik tussentijdse resultaten. Na één maand hier. Na drie maand hier. Tussendoor vertelde ik wel eens wat via twitter. Hoeveel ik daar zo mee verdiende bijvoorbeeld.

Er is een duidelijke evolutie merkbaar geweest. Een rechtlijnig dalende lijn na de tweede maand om precies te zijn. In totaal verdiende ik tot vandaag € 36,28. € 18 daarvan in de eerste twee maand. Een deel hergebruikte ik alvast om zelf uit te delen. Netto blijft er € 21,18 over. Voor zes maand schrijven.

Wat hebben wij aldus geleerd? Dat het wel meevalt met die revolutie. Dat reclame zoals die van Adhese/Enchanté (zoals ze hier rechtsboven mogelijks staat) meer oplevert. Dat het vreemd is wanneer je lezers, mensen die je echt of virtueel kent, je gaan betalen voor iets waar je zo ook wel lol aan hebt.

Dat het nog wel een beetje werkt op blogs die niet min gelezen worden en het juiste doelpubliek hebben zoals de mijne maar niet op bijvoorbeeld het blog van Ines, die theaterrecensies schrijft.

Dat je geen lijn kan trekken op wat wel en wat niet geflattred zal worden. Noch inhoudelijk, nog wat betreft de kwaliteit. De weinige linkdumps die ik hier doe zijn nooit beloond. Dat is dan weer wel duidelijk (en ook terecht, dat moet gezegd).

Is het experiment geslaagd? Voor mij alvast wel. Het systeem is niet opgepikt door de grote media-instellingen. Mede daardoor heeft het hier nooit echt kans op slagen gehad. Dat er af en toe iemand wil betalen voor een stukje dat ik pen, is interessant.

Het lijkt me sterk dat online beschikbaar gestelde content ooit een verdienmodel kan vinden buiten de reclame om. Je kan dat jammer vinden en denken dat de reclame de content wel zal beïnvloeden. Aan de andere kant zou rechtstreekse betaling van content er ook voor kunnen zorgen dat je schrijft wat je lezers willen zien. Ik ben er niet uit.

Voorlopig blijven de knoppen nog even online. Ik heb nog centen op mijn account staan. Die kan ik nog uitdelen. Straks. Later.

2 Comments

  1. Ik vind het vooral jammer dat de mediabedrijven het niet opgepikt hebben. In Duitsland zijn er wel een aantal kranten die zo’n knop bij ieder artikel plaatsen; Die Tageszeitung (www.taz.de) sowieso, maar ik dacht dat ik het nog ergens gezien had. Dan wordt het interessant. In het Nederlandse taalgebied kan ik, van de blogs die ik volg, enkel Apache en deze flatteren. Dan is de lol er snel af.

  2. Bij mij ook dezelfde conclusie. Jammer dat het niet opgepikt werd door de traditionele media. Ikzelf werd het meest geflattred in de eerste 2 maanden maar daarna haast niet meer. Ik heb mijn revenue terug in mijn account gestoken en zal deze nog wel uitdelen maar daarna laat ik de button ook verdwijnen wegens geen succes. Jammer? Niet echt want zoals je zei betaald worden voor iets waar je toch vooral plezier aan beleefd is eigenlijk helemaal niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.