Wat moet Onroerend Erfgoed doen om een breder draagvlak te krijgen? Open Monumentendag…

Wat moet Onroerend Erfgoed doen om een breder draagvlak te krijgen? Open Monumentendag is (in zijn huidige vorm) niet het antwoord, zo luidt mijn betoog.

Embedded Link

Open Monumentendag en onroerend erfgoed | geschreven om te lezen
Open Monumentendag is een zegen voor het onroerend erfgoed. Op geen enkele dag van het jaar komen zoveel mensen ermee in contact. Wel 500000 in het getal, zo

Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.

2 Comments

 1. Een dag is te weinig, maar hij is wel o zo belangrijk. Het alternatief is alles vergeten, afbreken en vol stoppen met asfaltwegen, betonnen kantoorparken. Er zullen er vast zijn die dat leuk vinden, en in een land van Amerika zijn nauwelijks gebouwen ouder dan 100 jaar. Amerika heeft ook nauwelijks geschiedenis, en dat vind je ook terug in de mentaliteit van het volk. Zoiets past niet bij Europa, en eigenlijk niet bij de mensen in het algemeen.

  Op Wikipedia is deze maand een project, in 15 Europese landen, om het erfgoed te beschrijven en te fotograveren (zie http://www.wikilovesmonuments.eu/). Allereerst moeten de regels rondom monumenten duidelijk zijn, en ook de status. Ik zie in mijn buurt, dat mensen denken bij een boerderij "dat zal wel een monument zijn". En als daar een nieuw rieten dak op komt, klagen ze dat er "weer een monument verpest is". Blijkbaar zijn de mensen wel bang dat ze hun monumenten verliezen.

  Helaas is de tijd nu niet om te verwachten dat mensen zich zomaar even in gaan zetten voor monumenten (of welk ander goed of cultureel doel). Toen het 10 jaar terug voor de wind ging, was er meer geld voor over, en durfden de mensen er nog wel eens hun nek voor uit te steken.

  Een breed draagvlak creëer je natuurlijk niet zomaar even. De mensen moeten eigenlijk aan de politiek vragen om mogelijkheden te creëren, en de politiek moet daar dan iets mee doen, om te beginnen met duidelijkheid. De laatste jaren vragen de burgers echter andere dingen van de politiek, en ik kan me voorstellen dat de Euro in Griekenland momenteel meer aandacht op eist dan een kasteeltje in de Ardennen of een boerderij net buiten het dorp.

  Daarnaast helpt het in België niet, dat er een beperkte panoramavrijheid geldt. Van sommige gebouwen mag je geen foto publiceren, omdat de architect daar rechten op heeft. Een (in mijn ogen triest) hoogtepunt daarin is het Atomium in Brussel, waarvan je geen foto kunt publiceren. Waarschijnlijk zal dat niet gelden voor veel cultureel erfgoed, omdat de architect dan wel 70 jaar of langer geleden overleden is.

  Overigens, op http://www.wikilovesmonuments.be/w/index.php?title=Lists_of_monuments/nl&setlang=nl is voor Belgie terug te vinden waar de rijksmonumenten zich allemaal bevinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.