Zwijgen is zilver, spreken is goud

Binnenkort is er weer Barcamp in Antwerpen, een officiële feestdag waarop kennis wordt gevierd. Georganiseerd door Cubus en iChoosr en ook een beetje de aanwezigen. Mogelijk gemaakt door sponsors (men is nog op zoek naar jou) en alles, ik word daar vrolijk van.

De Twikilist staat al op een stuk in de 90 deelnemers en wat zien we? Veel mensen komen luisteren, weten niet wat ze willen vertellen, durven misschien niet zo goed. Tenzij ik het verkeerd begrijp en veel mensen over tbd gaan spreken.

Tbd is een ziekte die eenvoudig te genezen is: als je een beetje een leven hebt (en dat mag ik hopen) heb je zeker wat te vertellen. Heb je een beroep? Interessant! Een hobby? Ook interessant! Of misschien weet je wel iets over een onderwerp waar niemand van ons echt het onderste van weet.

Het ergste wat je kan overkomen is dat er niemand komt opdagen voor jouw sessie. Dat zal je overkomen als je een dermate gespecialiseerd onderwerp kiest dat zelfs een vaktijdschrift er nooit een artikel aan zou wijden. Op voorwaarde dat je het ook nog eens slecht verpakt.

Wees dus maar gerust, er zijn mensen geïnteresseerd in je verhaal. Vertel wat je mij aan de toog zou vertellen als we elkaar voor het eerst ontmoeten. Wat ligt er je na aan het hart? Of haal hier inspiratie. Vertel het mij, op 11 september.

4 Comments

 1. Jan, er _zijn_ mensen die liever doodgaan dan en public te spreken. Ik ben zo iemand. Ik heb ook geen zin om ‘de garçon’ of ‘de fotograf’ te komen uithangen als compensatie. Het gevolg is dat ik, en samen met mij nog een hele hoop mensen, op barcamps niet welkom zijn omdat we niets bijdragen. Welaan dan, dat is jammer. Maar ik krijg het vliegend schijt van al dat ‘wat-zijn-barcamps-toch-tof’ gedoe. Barcamps zijn niet tof. Barcamps zijn discriminerend en elitair.

 2. @Polskaya Het lijkt me dat je een foutief beeld hebt van het concept achter een barcamp, en de mensen die er aan deelnemen. Ik organiseer mede de komende Barcamp in Antwerpen, daarmee dat ik ook even reageer.

  Een Barcamp is alles behalve discriminerend en elitair 🙂 Als je er de geschiedenis ervan op naleest merk je net dat het ontstaan is uit een reactie op een “invite only” event zijnde Foocamp. Op een Barcamp is iedereen welkom. (zie http://en.wikipedia.org/wiki/BarCamp).

  Het is wel zo dat er een zekere vorm van participatie verwacht wordt van de deelnemers. Mocht iedereen enkel komen om naar wat presentaties te luisteren, dan zouden er ook geen presentaties zijn.

  Nu, eerlijk is eerlijk, ik vind persoonlijk ook wel dat er teveel nadruk wordt gelegd op het feit dat je een presentatie MOET geven op een Barcamp. Dat is niet zo. Er zijn ongeveer 100 deelnemers per Barcamp en ‘slechts’ een 50-60 slots voor presentaties. Dus het is zelfs praktisch niet haalbaar dat iedereen die wil presenteren dit ook kan doen.

  Wel ga ik er vanuit dat als je naar een Barcamp komt dat je het ook normaal vindt dat je op een of andere manier actief bijdraagt aan het event: je neemt deel aan een discussie, je helpt bij het klaarzetten van locatie, je brengt een beamer mee, … . Dat is net de basis van een Barcamp: vele handen maken licht werk, iedereen neemt een deeltje voor zijn rekening en tijdens het event deel je je passie / kennis met de anderen.

  En al ben je geen vlotte spreker, en is je presentatie onderwerp heel specifiek, er zal op elke Barcamp altijd een publiek zijn voor je presentatie die je rustig je verhaal laat doen. Mss moet je het toch maar eens proberen 😉 Onbekend is onbemind.

  (Geheel ter zijde: Je verhaal deed me trouwens ook aan deze presentatie denken: http://www.slideshare.net/sachac/the-shy-connector)

 3. Beste Polskaya,

  Waarom lees je niet voor uit de oude doos.

  Ik zie dat je al sinds 2002 blogt.

  Pik je leukste/slechtste/posts met meest commentaar en geeft een voordracht.

  Op zich niet slecht om eens wat anders te proberen dan alles van je af te schrijven.

  Tav je aerial fecis … doe een grote broek aan zodat die dat opvangt.

  Groet en tot de 11e,

  Bart

 4. Soms betekent TBD echt gewoon TBD. Je kan toch moeilijk van iedereen verwachten dat ze 2 weken op voorhand al weten waarover ze het gaan hebben? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.