Achter de schermen bij Decathlon bikes

Of iemand -ooit- tweeduizendzeshonderd Euro zou neertellen voor een Decathlon koersfiets? Dat vroeg ik me luidop af toen ik voor het eerst de nieuwe koersfietsenrange van Decathlon zag. Het volgende wat ik weet, is dat ik samen met nog drie koersfietsliefhebbers naar BTWIN Village in Lille reed om er een vrij exclusief kijkje achter de schermen te gaan nemen.

BTWIN Village is een aan fietsen gewijde campus van Decathlon in het noorden van Frankrijk. Er is een winkel, een soort fitnesscentrum én het R&D centrum van de sportsupermarktketen. Niet toevallig dichtbij de kasseien van Parijs-Roubaix. Zo doen ze dat bij Decathlon met hun campussen. De ski-specialisten zitten in Chamonix, de surfspecialisten ergens aan de oceaan.

De fietsen van Decathlon

Vijf miljoen fietsen verkoopt Decathlon per jaar. Ze doen dat onder een aantal verschillende merken. Het bekende BTWIN, Triban, Mountainbikemerk Rockrider en het nieuwe koersfietsenmerk Van Rysel. Ze doen dat ook al heel lang. In de jaren ’90 waren ze zelfs fietssponsor van Cofidis. Al waren de fietsen waar die gasten op reden nooit écht te koop.

Die fietsen worden dus allemaal ontworpen en ontwikkeld in het research en development center in Rijsel. Tekenen, 3D-printen, prototypen, testen. We mochten er geen foto’s nemen en veel van wat gezegd werd is niet voor publicatie maar wat ik gezien heb: aan toeval wordt het niet overgelaten.

Het (Belgische) opperhoofd van de stadsfietsendesignafdeling die ons de weg wees wist ons ook te vertellen dat iedereen die bij Decathlon fietsen aan de slag is, ook zelf met de fiets rijdt. Ja, ook de kleurspecialist en de trendwatcher.

De psychologie van fietsen

Maar koersfietsen dus. De reden van ons bezoek. Bij Decathlon hebben ze er een nieuw merk voor ontwikkeld. De illustere naam ‘Van Rysel’ verwijst niet naar een wielerheld uit het verleden maar gewoon naar ‘afkomstig uit Rijsel’.

De reden voor dat nieuwe merk moet je volgens mij niet veel verder gaan zoeken dan marketing. Fietsen mag dan al een vrij toegankelijke bezigheid zijn, bij koersfietsen kom je al snel een vorm van snobisme tegen. Het cliché van te dikke mannen op lichte koersfietsen van ettelijke duizenden Euro’s is niet helemaal gelogen.

Een fiets van BTWIN past nu eenmaal niet in het plaatje van wie zichzelf op een fiets ook maar iet of wat serieus neemt. Van dat kneusjesimago willen ze bij Decathlon dus af. Daarom dus Van Rysel.

Is it good enough for what you pay?

Als je ziet hoe rigoureus het er bij Decathlon aan toegaat. Als je ziet hoe er nagedacht wordt over fietsen, dan kan het haast niet anders of er moeten degelijke fietsen van die band af rollen. Hun PNPL2.0 conceptfiets (helaas niet te koop) mag zelfs een beauty genoemd worden.

Dan blijft de vraag: zou ik iemand met een budget van pakweg € 2500 een fiets van Decathlon aanbevelen? Eerlijk gezegd: ik denk het niet. Op de tweehandsmarkt vindt je voor die prijs pareltjes en zelfs nieuw kan je bij pakweg Isaac of Ridley degelijke modellen vinden.

Het is een kwestie van intelligente marketing, vrees ik. Het ‘goedkope’ imago van Decathlon speelt hen vandaag nog parten in dit segment. Een highend fiets past dan weer niet in hun winkelconcept. Een catch22 die ze bij Van Rysel nog moeten oplossen, vrees ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.