Tien redenen waarom wielertoeristen op de rijweg fietsen

Het wielertoeristenseizoen is sedert een poos weer op gang geschoten. Koers op TV, dat is rijwielen onderweg. Onderweg en op de weg. Tot grote ergernis van de moderne chauffeur die zulks maar matig kan appreciëren. Omdat ik mij ook al eens per koersfiets door ons land beweeg, wil ik toch even uitleggen waarom dat zo gebeurt.

Er is geen fietspad
Menig straat in ons land is niet voorzien van een fietspad. Dat weet u als doorwinterde autochauffeur misschien niet en zonder enig zicht op de statistieken zou ik durven gokken dat het hier over 50% van de straten gaat. Dat is de helft en dus veel. Maar moet het dan midden op de weg? Kan het dan niet op het kantje? Nee, dat gaat niet want dan word je gewoon van de sokken gereden.

Het fietspad wordt (deels) gebruikt als parkeerstrook
Weet je hoe het voelt om om een ribbeltje dat zeventien centimeter breder is dan je stuur te fietsen? Probeer het maar eens. Dan heb ik het nog niet eens over deuren die (denk ook weer aan de verrassende snelheid waarmee mensen soms aan komen zetten) openzwaaien.

Het fietspad op- of afrijden is gevaarlijk
Het is een mopje dat een oom van me wel eens maakt: een goed fietspad, daar niet van, alleen jammer dat ze een muurtje zijn vergeten metsen aan het einde. Je gelooft je ogen soms niet, welke halsbrekende toeren je moet uithalen om een fietspad te kunnen op- of afrijden. Sowieso gaat het op de helft van de kruispunten ongeveer zo: fietspad af, goot door (je bent blij dat er geen putteke ligt), autobaan over, goot door, fietspad weer op. Als je ooit op een koersfiets hebt gezeten en het is een tijdje geleden doet je gat nu zeer alleen al door erover na te denken.

Het fietspad is in slechte staat
Of de wegen in ons land in goede staat zijn, relatief tegenover andere landen, ik heb er niet zo’n kijk op. Daarvoor ken ik onze wegen te weinig en de buitenlandse nog minder.  Wat ik wel weet is dat er een pak fietspaden niet zo goed aan toe zijn. Opstekende wortels, losliggende tegels, gaten, plassen enzovoort enzoverder.

Het fietspad is in perfecte staat
Fietspaden in België zijn een ramp. Sorry dat ik het zo bot zeg.  Eén of andere sufferd moet ooit hebben bedacht dat fietspaden beter in klinkers worden gelegd dan in asfalt. Ga het maar eens na hoeveel er zo zijn. Werkelijk een ramp om met je koersfiets over te rijden (voel je je achterste al, het wordt nog beter).

Dezelfde (of een andere) sufferd heeft ooit bedacht dat fietspaden niet meer of minder zijn dan stroken aan de kant van de weg die de verbinding vormen tussen opritten. Een fietspad dat is van tijd gelijk een rollercoaster in Walibi. Dat botst en hotst en je wil je seatbelts nog aantrekken maar er is geen ontkomen meer aan. Je achterste ziet nu blauw.

Het fietspad ligt samen met het voetpad
Alsof het hier een complot van de sufferd tegen de gehele fietsgemeenschap betrof, werd een regel uitgevaardigd die stipuleert dat er zoiets bestaat als ‘zwakke weggebruikers’. Deze categorie omvat niet de kinderen en de bejaarden of de kreupelen en de armen van geest maar ‘de fietsers’ en ‘de voetgangers’. Hebben ze die letterlijk (en hoe langer hoe meer) op hetzelfde niveau gezet als het over wegaanlegging gaat. Alleen het klinkerkleur verschilt. Te voet is grijs. Met de fiets is rood. Nu zal ik eens zeggen hoe 5 mensen die samen op wandel zijn met dat kleurverschil omgaan. Of misschien kan je het zelf wel raden.

Auto’s die de weg op willen moeten over het fietspad
Wielertoeristen komen vaak sneller aan dan een automobilist kan inschatten. Onze straten, zeker in bebouwde kommen hebben de laatste jaren meer en meer (afgescheiden) fietspaden gekregen. Goeie zaak. Ware het niet dat een chauffeur (en zij kan daar ook niet aan doen) vaak de neus van de auto over het fietspad moet duwen om dan te weten te komen dat er geen auto kwam maar daar ligt al een wielertoerist tegen de vloer.

Auto’s die van de weg af willen moeten over het fietspad
Ook hier. Een beetje fietser rijdt met een koersfiets makkelijk 28 per uur (om maar iets te zeggen), doorwinterde fietsers lappen daar nog wat bij. Als je dan een moeilijk zichtbaar fietspad moet dwarsen, dan gebeuren er altijd ongelukken. 35 per uur is veel sneller dan je denkt.

Fietspaden zijn niet gemaakt op snelheid en/of groepen
Laat ons een kat een kat noemen. Je wil wat vaart maken op zo’n zondagvoormiddag of welk moment je voorkeur ook geniet. Zelfs met een groep die behoorlijk relaxed fietst is zo’n fietspad vaak niet haalbaar. Een putje en een paaltje, dat kan een groep nog wel aan maar met vijftien man overstemt het informeren over de staat van het wegdek al snel elk gesprek over het weer en de kinderen en de koers.

Je kan beweren dat je dat dan maar niet moet doen en dat je dan maar een hobby moet zoeken waar je de andere weggebruikers niet mee stoort. Tja. Ooit gekeken naar De Ronde van Vlaanderen? Al die mensen hebben om vorige en volgende reden ooit op de rijweg gereden. Dat is niet hetzelfde. Maar toch. Maar toch.

Het fietspad ligt vuil
De boer rijdt zijn veld op en af. Dat is wat de boer doet.  De boer doet dit graag met zijn Massey Ferguson 6400 en geef hem eens ongelijk. Wat. Een traktor. Wat een indrukwekkende banden. De moddersporen landen het eerst op het fietspad, daar kan de boer niet aan doen maar het is wel een reden om op de rijweg te rijden.

Langs drukke wegen zijn kleine keitjes en dergelijke een plaag. Auto’s rijden een pak harder dan fietsers. Dat is wat auto’s doen. Door die snelheid keilen ze een boel smeerlapperij op het fietspad. Kunnen auto’s niets aan doen maar een borstel op tijd en stond kan helpen.

Het mag
Vanaf 15 personen mag een wielertoeristenclub, mits zij vergezeld zijn van een volgauto (zoals lezer Kenny Moens hieronder in de reacties aangeeft, mag het vanaf 15 zonder volgauto), op de openbare weg rijden. Waar een wet is, zijn ook mensen die dit toepassen.

 

Dat betekent uiteraard niet dat er niet 101 redenen zijn om niet op de rijweg te rijden. Dat betekent niet dat je, omdat je hobby zich toevallig op de openbare weg dient af te spelen, dat je daarvoor de cowboy moet gaan uithangen. Vrije snelheid langs een drukke baan, dat is zottenwerk maar een groep toeristen op de rijweg op zondagvoormiddag, daar ga je heus niet dood van. Begin niet te claxonneren en te roepen. Meestal weten die mensen ook wel dat ze niet in regel zijn. Met of zonder geldige reden.

19 Comments

 1. Als fervent wieler’toerist’ (jammer dat ’t begrip door enkele onverlaten zo’n negatieve connotaties gekregen heeft) kan ik me hier volledig bij aansluiten.

  Veel mensen hebben er totaal geen idee van hoe het gesteld is met ons wegdek, laat staan dat er ruimte is voor fietsers.
  In bepaalde steden worden fietsers beschouwd als vertragingsmiddel voor wagens. Onbegrijpelijk.

  Nederland zwaait de scepter op dat vlak en we kunnen er enkel een voorbeeld aan nemen.

   1. Heb je ook gelezen dat ze moeten achter mekaar rijden als ze met minder dan 15 zijn? Dit is veruit de grootste klacht bij niet-wielerterroristen. En mijn grootste klacht is de vuiligheid die ze achterlaten en al die andere vunzigheden…(stoppen, hun lul uithalen en tegen mijn haag pissen alsof het niks is) Maar goed, u zal daar ook wel 10 goeie reden voor vinden.

    1. Marc, ik lees eerder “zij mogen bestendig met twee naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat zij gegroepeerd blijven”. Wat die pissen-opmerking aangaat, ik zou een mopje kunnen maken over blij zijn dat ze hun lul uithalen maar je zou denken dat ik het goedpraat. Nee, zelf zou ik dat niet doen. Toeristen die papiertjes enzo weggooien: geen goed woord voor over, daar zijn geen excuses voor.

 2. met een el. fiets is het nog evidenter om de rijweg te gebruiken i.p.v. die schabouwelijke fietspaden, met het dichterbij zijnde gevaar van op draaiende auto’s en “uitstekende ” overgangen aan elke zijweg of oprit

 3. als iedereen op de openbare weg zo zijn zogezegde rechten opeist zoals een wielertoerist (= volledig uitgeruste racefiets behalve een bel natuurlijk ,met koerstenue , die denk dat hij de ronde van vlaanderen aan het rijden is) dan is verkeer gewoon onmogelijk. Iedereen dient zich te gedragen en zeker die zogezegde hobbyisten wielertoeristen die konstant zichzelf ,maar ook anderen zoal voetgangers , gewone fietsers en ja zelfs automobilisten in gevaar brengen. Om nog maar te zwijgen over de hartinfarkten die ze alle dagen veroorzaken bij de distributievrachtwagens die door dorpskommen moeten. Het is niet omdat de overheid tekortschiet bij de infrastruktuur van de wegen dat u mijne heren wielertoeristen het recht hebt om iedereen van de openbare weg te rijden. Het is ook verboden om met een rallyauto rond te racen op de openbare weg dus zou ik zeggen , indien u met uwe racefiets wil racen zoals in de ronde van vlaanderen , gelieve u dan op een afgesloten circuit u met uw hobby bezig te houden.

  1. Waar lees je hierboven een pleidooi om mensen van de weg te rijden of om andere mensen in gevaar te brengen? Je moet lezen wat er staat en dan pas reageren. In de laatste alinea “Dat betekent niet dat je, omdat je hobby zich toevallig op de openbare weg dient af te spelen, dat je daarvoor de cowboy moet gaan uithangen.”.

 4. Wij rijden regelmatig met Pasar en als wij dan wielertoeristen(Terroristen) tegenkomen moeten we zien dat we opzij gaan want zij moeten hun snelheid kunnen behouden anders geraken ze uit hun ritme. Bellen kunnen ze ook niet. Men zou de fietsers beter eens controleren of hun fiets wel in orde is. Ik dacht dat een bel verplicht was!!!!!.

   1. Het aanwezig zijn van een fietsbel is een wettelijke verplichting. Wie rondrijdt zonder fietsbel, *moet* daar een boete voor krijgen, want de wet is de wet is de wet is de wet.
    Dit gezegd zijnde, er is geen enkele verplichting om die fietsbel te gebruiken. Als je denkt dat het veiliger is om “jeps” te roepen, dan roep je “jeps” en daarmee gedaan.

 5. Wij rijden regelmatig met Pasar en als wij dan wielertoeristen(Terroristen) tegenkomen moeten we zien dat we opzij gaan want zij moeten hun snelheid kunnen behouden anders geraken ze uit hun ritme. Bellen kunnen ze ook niet. Men zou de fietsers beter eens controleren of hun fiets wel in orde is. Ik dacht dat een bel verplicht was!!!!!.
  Ik ben het met D’Hollander eens dat ze dan beter op een piste gaan rijden,daar rijd niemand in de weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.